Naslovnica Društvo Šefik Džaferović ljut: Pozvao visokog predstavnika da smijeni Dodika

Šefik Džaferović ljut: Pozvao visokog predstavnika da smijeni Dodika

Završena je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kojoj je nazočio Milorad Dodik, međutim kako je i najavio bojkotirao je odluke i blokirao rad ove institucije. Član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao da od međunarodne zajednice očekuje da riješi taj problem.

 

 

Ni jedna odluka nije usvojena na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije glasao ni za jednu, a sve točke dnevnog reda odnosile su se na vanjsku politiku.

Epilog je to današnje sjednice Predsjedništva kojoj je Dodik prisustvovao, ali je odbio glasati za bilo koju odluku te će one sada ići u drugi krug glasovanja.

To je novinarima nakon sjednice potvrdio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je dodao da su članovi Predsjedništva danas trebali donijeti odluke koje se tiču obrane za što je potreban konsenzus, ali i protiv toga je Dodik glasao.

Usvojene su jedino dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinskim glasanjem donijeti odluku. Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH.

Nismo završili proces imenovanja veleposlanika, davanje agremana veleposlanicima koje su druge države imenovale u BiH. To znači da je ugrožena nadležnost Predsjedništva BiH – kazao je Džaferović.

Ocijenio je i da je u pitanju zlouporaba institucije jer nitko nije biran u Predsjedništvo da se na ovaj način ponaša nego da izvršava svoja ustavna ovlaštenja i sada je BiH u kritičnoj situaciji u kojoj treba reagirati onaj mehanizam međunarodne zajednice koji je zadužen za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je blokada države BiH i očekujem da međunarodna zajednica poduzme određene aktivnosti, prije svih visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kako bi se ova situacija razriješila i da BiH normalno funkcionira – naglasio je Džaferović.

Pojasnio je da nitko nije biran u Predsjedništvo BiH da ne dozvoli upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u trenutku kada gori šuma, što je samo jedan primjer opstrukcije te Džaferović kaže da bi međunarodna zajednica trebala reagirati u skladu s nadležnostima pa ako treba i razmotriti smjene.

Na sjednici Predsjedništva BiH, kazao je, nije bilo govora o Bledskom strateškom forum na koji je pozvano i Predsjedništvo BiH, ali kojem će prisustvovati predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Dodik odbio učešće jer će na tom skupu biti Schmidt.

Dodik je sinoć najavio da će doći na današnju sjednicu Predsjedništva Bih, ali da će glasovati protiv.

“Ja ću ići na sastanak u Predsjedništvo BiH, vi ni ne znate kakvo je to meni osobno lomljenje. Idem samo da branim interese Republike Srpske i da glasam protiv. Jedino ne mogu glasati protiv zapisnika i dnevnog reda, ali i to ću glasati protiv”, rekao je sinoć Dodik./HMS/

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL