Naslovnica Politika Dodik odgovorio Džaferoviću o pozivu na smjenu: “On će me još dugo...

Dodik odgovorio Džaferoviću o pozivu na smjenu: “On će me još dugo gledati ovdje”

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik komentirao je poziv na njegovu smjenu koje je visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu uputio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

 

Dodik je rekao da Republika Srpska neće podleći pritiscima da prihvati novog visokog predstavnika, a kao jedan od razloga je naveo i to da “Bošnjaci očekuju da visoki predstavnik samo radi ono što oni hoće i da se i do sada događalo da su visoki predstavnici samo radili što su oni tražili”.

“Samo ću poručiti Džaferoviću – nisam baš sretan što ga gledam tamo, ali on će mene još dugo gledati ovdje”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Džaferović je rekao da visoki predstavnik u BiH treba da reagira kako bi se odblokirao rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa čak i da pokrene pitanje smjene.

Ovo je Džaferović rekao nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH. Džaferović je pojasnio da je član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv svih točaka, te da su na dnevnom redu bile uglavnom točke vezane za vanjsku politiku i sigurnost.

Svoje stavove je ponovio i u današnjem razgovoru sa novinarima tijekom Bledskog foruma u Sloveniji, kada je rekao da stoji iza svojih riječi i da ljudima poput Dodika nije mjesto u Predsjedništvu BiH, prenosi Dnevnik.ba.

SCHMIDTA PITALI HOĆE LI SMJENITI DODIKA

Institucije su tu da rade, izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Schmidt je to izjavio komentirajući zahtjev prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu srpskog člana Milorada Dodika zbog bojkota te institucije i izrazio očekivanje da će sve strane u BiH sjesti i razgovarati kako bi se, kaže, premašio taj problem.

Schmidt je na Bledu, gdje sudjeluje na Bledskom strateškom forumu, na pitanje Tanjuga hoće li uvažiti zahtjev Džaferovića i primijeniti Bonske ovlasti , rekao da su “institucije tu da rade” i da očekuje da će svi koji sudjeluju u njihovom radu pokazati odgovornost.

– Veoma sam optimističan da ćemo svi zajedno sjesti da razgovaramo i da ćemo naći način kako bismo riješili te probleme, ali i ostale stvari, kao što su ekonomska pitanja i europske integracije – rekao je Schmidt.

Dodao je da očekuje da će to uroditi plodom i naglasio da ljudi u BiH “ne smiju trpjeti”.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL