Naslovnica Promo Cijepljeni Hercegovci preko Hrvatske mogu dobiti potvrdu s kojom mogu putovati u...

Cijepljeni Hercegovci preko Hrvatske mogu dobiti potvrdu s kojom mogu putovati u EU

U Hercegovini elektronsku potvrdu o imunizaciji s QR kodom mogu za sada dobiti samo građani koji su primili cjepivo priznato u Europskoj uniji i imaju državljanstvo Republike Hrvatske.

 

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke su kazali kako se teži tome da svi građani koji su cijepljeni dobiju QR kod, kao važeću EU potvrdu da bi mogli nesmetano putovati širom Europske unije, ali da je problem na razini države BiH.

Jedino što se moglo u postojećim okolnostima, s obzirom na to da je Hrvatska u EU, to da preko njihove baze podataka građani BiH s hrvatskim dokumentima mogu dobiti važeći QR kodom.

Tako svi koji su primili cjepivo priznato u Europskoj uniji i imaju državljanstvom Republike Hrvatske trebaju na mail: covidpotvrde@hzjz.hr poslati sliku putovnice RH, gdje piše i OIB broj, te sliku potvrde o cijepljenju i dobit će QR kod, rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Zašto to nije omogućeno svim građanima BiH, kako navode pitanje je isključivo za državno rukovodstvo BiH, koje se nije usuglasilo s europskom zemljama i osiguralo važeću EU potvrdu građanima BiH.

Ističu kako u BiH na državnoj razini treba uraditi jedinstvenu platformu što nije nepoznanica.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji se uvođenje QR koda i ne razmatra bez suglasnosti s višim razinama vlasti.

Glasnogovornik Kriznog stožera Ministara zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović kaže da su suočeni s brojnim upitima građana o ovoj temi, te kako se nada da će uskoro svi cijepljeni imati mogućnost dobiti važeći QR kod.

Krizni stožer Federacije BiH nas je izvijestio kako su oni poduzeli sve potrebne radnje, uputili zahtjev državnoj razini, prije svega Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu civilnih poslova BiH, da se čim prije načine potrebni koraci kako bi se na razini države usvojila potrebna odluka u vezi s QR kodom koji bi bio priznat od zemalja EU i drugih zemalja svijeta. Očekujemo da će se o ovoj problematici uskoro očitovati nadležne držane institucije, kaže Pavlović.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL