Naslovnica Najave Planinarski vikend na Čvrsnici, šverceri duvana

Planinarski vikend na Čvrsnici, šverceri duvana

Lito ode mala moja, jesen stiže Dunjo moja, provedimo vikend na Čvrsnici. Prije nego jesen u potpunosti ne zagospodari planinama i počne ih bojati jesenjim bojama, valjalo bi iskoristiti zadnje trzaje ljeta i isplaninariti Čvrsnicom. Nudimo aktivan vikend u planini, umora i hodanja neće nedostajati, a sve ostalo ovisi isključivo o vama.

 

Što reći o Čvrsnici kao planini, a da već nije poznato

Hercegovačka ljepotica sa najvišim vrhom Pločno, visokim 2228 mnv. Mnogi od postojećih planinarskih puteva su zapravo putevi koje od davnina koristi lokalno stanovništvo za izgon stoke u planinu, kao putnu komunikaciju sa drugim mjestima ili pak kao švercersku rutu duhana.

Upravo ova zadnja stavka nek’ bude naš poticaj za ovu turu.

“Duhan, to hercegovačko žuto zlato tražilo je puno žuljavih ruku i znoja skoro kroz čitavu godinu, a korist je bila mršava.

Obitelj koja nije imala švercera u kući živjela je “Od vage do vage.” Zato su se ljudi na različite načine dovijali da bude “vuk sit i koza cijela”.

Bio je to težak i nadasve opasan posao. Nije svatko mogao postati švercerom. Tražili su se mladi, plećati i izdržljivi momci koji su na leđima nosili od 20 do 25 kg duhana i bili u stanju umaći žandaru ili filancu, (financijska policija) koji su ih proganjali bez ikakvog tereta na leđima, ali najčešće bezuspješno.”

Da li ti je dida ili pradida bio švercer?
Koliko “duvana” ti možeš uprtit’ na leđa?

17.9. Petak
Polazak iz Mostara u 17:30 sati sa parkinga kod stadiona HŠK Zrinjski. Kratka pauza u Jablanici, za one koji se žele počastiti pitom. U večernjim satima dolazak na Blidinje i planinarsku kuću Munika ispred koje postavljamo šatore za one koji će spavati vani.

Ostatak dana spremamo večeru, upoznajemo se sa kućom Munika (biti dobar domaćin značni poznavati svaki kutak svoje kuće) i razrađujemo plan za sutrašnji uspon.

18.9. Subota
Ustajanje u 6:30 sati, brzi doručak, u 7:00 sati polazimo od Munike put Masne Luke i Borićevca na najviši vrh Čvrsnice Pločno. Nakon uspona na Pločno odlazimo preko Peharovih stanova do planinarskog doma Vilinac, te preko vrhova Veliki i mali Vilinac spuštamo se na ski stazu, te tako umorni dovlačimo se do naše polazne točke planinarske kuće Munika.
Ova tura je fizički zahtjevna sa vremenskim trajanjem od oko 10 sati.

U dogovoru sa polaznicima izleta može se uraditi kraća verzija koja će uključiti samo uspon na Pločno i povratak u Muniku, ovo vrijedi samo ako na izletu bude netko vičan navigaciji po planini, odnosno “iskusniji” planinar koji je voljan dio ekipe povesti kraćom verzijom, u protivnom, osuđeni smo na prvotni plan. Večer nakon ture, tko mogne spremat će večeru, tko ne mogne pokupit će se na spavanje.

19.9. Nedjelja
Ustajanje u 7:30 sati, u 8:00 polazimo put velike Vitlenice od kud startamo sa planinarskom turom prema Hajdučkim vratima. Ova tura će nam doći kao melem na oči nakon jučerašnje.

Poanta dvodnevnog aktivnog planinarenja!?

Šteta je ne iskoristiti još koji lijep sunčan vikend u planini, dok ovakve ture super dođu kao priprema za zimske uspone koji su kud i kamo zahtjevniji i iziskuju puno više vremena provedenih na nogama. Ovakve ture su super priprema za to!

Polazak je u petak, 17.09.2021. godine, u 17:30 sa parkinga kod stadiona HŠK Zrinjski

Prijave se vrše kod voditelja izleta: 063 487 426, Ivan
Detaljan dogovor o izletu je planiran u srijedu 15.9.2021. na sastanku društva u prostorijama HGSS. Nadamo se da nas do tada vrijeme posluži.

Prijevoz je osobnim automobilima po dogovoru. Osobe u jednom automobilu dijele troškove prijevoza.

Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvaća program izleta, da pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča ili voditelja izleta.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL