Naslovnica Društvo Stanivuković objašnjavao kako je Hercegovina dobila ime, pa se prosuo

Stanivuković objašnjavao kako je Hercegovina dobila ime, pa se prosuo

“Stjepan Kosančić nosio je titulu vojvode bosanske države, što je bio naziv Herceg Svetog Save, tako da je Hercegovina dobila ime”, kazao je Draško Stanivuković, pojednostavivši nekoliko lekcija iz povijesti, pri čemu su neka dodana (ili zaboravljena) pisma.

 

 

No, iako se pokušava nametnuti kao edukator, Stanivuković često griješi i pokazuje krhko znanje. Gotovo svaka rečenica koju izgovara pokazuje da su to relativno dobro pripremljeni i režirani govori, ali da se znanje nije “smirilo”.

Tako je ovaj put, gostujući na Prvoj televiziji, hercega Stjepana Kosaču prekrstio u Kosančić. Sve i da se pokuša izvući na to da na grbu piše Kosačić (Cosacichc), jasno se čuje slovo N.

Dodao je i to da nije mudro odreći se Bosne i Hercegovine, a nakon toga priča o vladaru po čijoj tituli je Hercegovina dobila ime, a koji je bio u ratu sa svima u okruženju, pa i bosanskim kraljem.

Lekcija iz povijesti

Hercegovina je sadašnje ime dobila po velikom vojvodi Stefanu Vukčiću Kosači, koji je vladao tim područjem sredinom 15. vijeka.

Kosača se ženio tri puta i imao je šestero djece. Kći Katarinu udao je za svog najvećeg neprijatelja, bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića.

Posljednja supruga bila je bavarska princeza Cecilija, a u korespodenciji s njemačkim vladarom Fridrikom III. iz 1448. oslovljava se kao Herzog (njem. vojvoda). Taj mu se izraz svidio, pa ga je nastavio koristiti.

Godine 1450. okrunjen je u Mileshevoj i ponio titulu Hercega. Također mijenja ime iz Stjepan u Stefan, što na grčkom znači krunidba. Običaj svih srpskih vladara bio je dodati ime Stefan nakon krunidbe. To je značilo konačni raskid s Kraljevinom Bosnom. Imajući u svom posjedu Mileshevu i njegujući kultni i vjerski put Svetog Save, za sebe je ponio titulu Hercega sv.

Osmanlije su prvi počeli tu regiju nazivati Hercegovina, po njenom tadašnjem vladaru hercegu Kosači.

Stefan Vukčić Žetelac imao je mnogo protivnika. Zaratio je protiv Kotora i Dubrovnika, uključujući sina Vladislava i bosanskog kralja. Kako bi ih porazio, postigao je dogovor s osmanskim sultanom, koji je u toj suradnji vidio veliku priliku za slabljenje bosanskog i humskog plemstva.

Zauzeo je južne dijelove Bosne, neke predjele današnje Srbije i Crne Gore te srednju Dalmaciju i mjesta između Dubrovnika i Kotora. Nakon osmanskih osvajanja, posjed hercegove zemlje dobio je ime Hercegovina, a izraz Humska zemlja u potpunosti se izgubio.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL