Naslovnica Politika Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj misiji promoviranja Hrvatske u svijetu

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj misiji promoviranja Hrvatske u svijetu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će od nedjelje do četvrtka u New Yorku, gdje će sudjelovati na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

 

 

Otvaranje 76. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda održat će se u utorak, 21. rujna, a istog dana na glavnoj raspravi govorit će i predsjednik Milanović.

Osim na glavnoj raspravi, Milanović će govoriti na sastanku na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima te u povodu održavanja događanja „Transformativna akcija za prirodu i ljude“.

U sklopu sudjelovanja na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a predviđen je i susret s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom te bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Isto tako, tijekom boravka u New Yorku Milanović će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice te će održati predavanje na Sveučilištu Columbia u okviru „World Leaders Foruma“ o temi „Krize u nastajanju i konkurentski narativi”, navodi se u priopćenju.

U izaslanstvu i bivša predsjednica

Na poziv predsjednika Milamovića u izaslanstvu je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Iako neće biti dio službene delegacije, kao bivša predsjednica u vrijeme zasjedanja UN-a odradit će dio neformalnih sastanaka.

I dok predsjednik Milanović u Ameriku putuje danas, bivša predsjednica stigla je jučer. Kako nije dio službene već neslužbene delegacije troškove puta, kaže, snosi sama. Do sada aktualni predsjednici nisu baš prakticirali surađivati s prethodnicima.

“Mislim da predsjedniku Milanoviću treba čestitati na takvom jednom iskoraku, malom, ali u dosadašnjoj praksi velikom. Mislim da to dokazuje jednu zrelost demokracije u Hrvatskoj, a pokazuje i državnički pristup predsjednika Milanovića te bivše predsjednice”, rekao je Miomir Žužul, bivši veleposlanik u SAD-u.

Prije tjedan dana družili su se u Buzetu, gdje su imali priliku izbrusiti detalje puta. Već danas će Grabar Kitarović odraditi sastanke u Nacionalnoj zakladi za demokraciju, a sljedeći će tjedan presjedati panelom oko Afganistana u organizaciji ureda za veterane.

Teške riječi iz kampanje čini se pale su u zaborav. Dvoje nekoć bivših ljutih suparnika sada zajedno rade u interesu Hrvatske. Pa ono što su si rekli nakon primopredaje vlasti očito nije bila puka fraza… “Svako dobro, javi se…” – prenosi Dnevnik.hr.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL