Naslovnica Život Bevanda: Na našem području dominantnija starija verzija soja, a ne delta soj

Bevanda: Na našem području dominantnija starija verzija soja, a ne delta soj

Epidemiologinja Kristina Bevanda, kazala je kako je jako nezgodan podatak da je BiH prva u Europi po broju umrlih od Covida 19, te da je to stvar kombinacije različitih faktora. Pojasnila je i na što točno misli.

 

 

“Kad promatramo jedan slijed siromašnije zemlje, koja ima različita druga oboljenja zbog lošijeg standarda života, samim time, ako nam više stanovnika boluje od kroničnih bolesti, nego je u nekim razvijenijim državama, samim tim će podleći ovoj bolesti.

Vjerujem da imamo problema unutar funkcioniranja zdravstvenih ustanova, međutm mislim da je zaslužniji ovaj slijed kao što sam rekla”, istaknula je Bevanda. Na upit kakvi su simptomi kod pozitivnih osoba i kliničke slike kod hospitaliziranih, te razlikuje li se ovaj val od prethodnog, kaže kako ima razlike, ali ne onakve kakva se očekivala za delta soj.

“Zbog toga smo mišljenja da je dominantnija starija verzija soja, zbog toga što bi se taj delta soj trebao po svim podacima ponašati kao jedna bolest koncetrirana u glavi, dakle glavobolja, nešto temperature.

Međutim pacijenti kod nas imaju dosta slične kliničke slike kao što su bile u proteklim valovima, tako da s oprezom mislim da nije predominantan delta soj na našem području, a ima ga”, navela je, dodajući kako ih kliničke slike podsjećaju na prijašnji val.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL