Naslovnica Društvo Dodik: Šest mjeseci za povratak na izvorni Dayton ili formiramo svoju vojsku...

Dodik: Šest mjeseci za povratak na izvorni Dayton ili formiramo svoju vojsku i proglašavamo neovisnost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će predložiti da entitet Republika Srpska “povuče pristanak” iz ranijih sporazuma o vojsci i neizravnim porezima te da u roku od nekoliko mjeseci formira vojsku i zabrani rad Sudu i Tužiteljstvu u RS. 

 

“Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on stvorio temelj za donošenje odluke, mi tu nemamo što tražiti. Oni mogu raditi što god žele i to je sve podvala Srbima iz EU i Amerike kako mi treba poštivati ​​Ustavni sud i BiH ”, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodik je naveo da u prvoj fazi Republika Srpska treba da odbaci sve što su nametnuli visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

“Republika Srpska će povući i poništiti sve u prvoj fazi, povući ćemo saglasnost iz prethodno danih sporazuma poput sporazuma o vojsci i neizravnih poreza. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržani, moramo formirati našu vojsku i izaći iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabraniti Sudu i Tužilaštvu djelovanje u RS -u i staviti pravosuđe u nadležnost parlamenta RS -a ”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio svoje tvrdnje da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH “nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu”.

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je “podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Republike Srpske”.

“Pokušat ćemo postići dogovorene stavove. Moji stavovi bit će radikalni. Zatražit ću da se odbace sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dayton i, ako to nije slučaj, vratimo se u Skupštinu u sljedećih šest mjeseci i proglasimo neovisnost ”, zaključio je Dodik.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL