Naslovnica Život Hrvatska je podijeljena: Evo zašto se jedni ne žele cijepiti, ali i...

Hrvatska je podijeljena: Evo zašto se jedni ne žele cijepiti, ali i razloga zbog kojih se drugi cijepe

Objavljen je HRejting o koronavirusu, odnosno epidemiji i cijepljenju. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika.

 

Na pitanje jeste li se cijepili gotovo polovina ispitanika, njih 49,7 posto kaže da su se cijepili. 12,2 posto nije i namjerava se uskoro cijepiti, a 28 posto kaže da nije i da se ni neće cijepiti.

Neće se cijepiti jer su preboljeli Covid 7,1 posto ispitanika, a tek mali dio ne želi odgovoriti – njih 2,9 posto.

Na pitanje o razlozima cijepljenja najviše ispitanika, njih 32,1 posto kažu da su se cijepili zbog straha od korone i posljedica na zdravlje, a 18 posto pak želi da se život što prije vrati u normalu. Ostali postoci otpadaju na druge razloge, primjerice da je to jedini način da se zaustavi pandemija ili zdravstveni razlog.

Evo i razloga onih koji se ne žele cijepiti – izdvojena su dva najveća postotka. Njih 42,7 posto smatra da je cjepivo prebrzo napravljeno te da je nesigurno i neučinkovito. Slijede oni koji navode zdravstveni razlog i moguće nuspojave na cjepivo, a njih je 22,3 posto.

Treba li u Hrvatskoj uvesti obvezne COVID potvrde i obvezne testove kao što je to u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji? Tu su podjednaki odgovori – malo veći postotak odnosno 47,4 posto smatra da treba, a njih 45,5 posto kaže da COVID potvrde ne treba uvesti.

Ne zna ili se ne može odlučiti njih 7,1 posto

 Posljednje pitanje HRejtinga je o primarnom pravu, odnosno o tome čije je pravo veće: pravo cijepljenih na zdravlje i neizlaganje zarazi zbog necijepljenih ili pravo necijepljenih na slobodu izbora i slobodu kretanja?

Gotovo polovina ispitanika, njih 48,7 postosmatra da je veće pravo cijepljenih na zdravlje i neizlaganje ugrozi zaraze zbog necijepljenih. Da je veće pravo necijepljenih na slobodu izbora i kretanja misli oko 34,6 posto ispitanih. Odgovor na to ne znaju 15,3 posto, a ne žele odgovoriti 1,4 posto.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL