Naslovnica Crkva Danas slavimo blagdan Trojice arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela

Danas slavimo blagdan Trojice arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela

Katolička Crkva danas slavi blagdan Trojice arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela. Zaštita svetog Mihaela prava je obrana našim slabostima, a prije svega iskušenjima koja su za nas posvuda.

 

 

Sretan imendan svima koji nose ime Mihael, Gabriel, Rafael i izvedenice od tih imena

Danas, 29. rujna, Katolička Crkva slavi blagdan Trojice arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela.

Policijski službenici u zemlji i svijetu danas obilježavaju nebeskog zaštitnika svetog Mihovila. U Mostaru je ovaj dan proslavljen svečano ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače.

„Danas je blagdan svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika policije koji se obilježava u velikom dijelu svijeta. Hrvati i katolici su ga kao zaštitnika policajaca u Bosni i Hercegovini prihvatili i slavimo ga intenzivno, naročito poslije demokratskih promjena. Danas nije Dan policije u HNŽ, nego samo blagdan koji obilježavaju katolici policajci“, kazao nam je Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNŽ.

Izvorna značenja imena arkanđela su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači  Tko je kao Bog?, Ga-bri-el znači Bog je jak, a Ra-fa-el znači Bog iscjeljuje, liječi.

Mihael

Mihael je prvi od sedmorice arkanđela koji su pobijedili Lucifera. Sama riječ arkanđeo ima značenje Božji vrhovni glasnik, a arkanđeo je višeg reda od anđela čuvara.

Crkva od najstarijih vremena ima veliko poštovanje i duboku pobožnost prema arkanđelu Mihaelu. Promatra ga kao moćnog arkanđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan. Na svetim slikama arkanđela Mihaela se prikazuje kao ratnika i zaštitnika s mačem i zmajem, gdje svaki od ovih elemenata ima posebnu simboliku. Dok zmaj označava ono životinjsko u nama što valja biti pokoreno, ali ne i ubijeno, mač okrenut prema gore označava višu prirodu i snagu volje.

Gabrijel i Rafael

Ime Gabrijel ima hebrejsko podrijetlo i znači božji čovjek, odnosno glasnik (Božji glasnik), dok u biblijskoj terminologiji ime ima značenje Bog je moja snaga.

Rafael je ime latinskog porijekla izvedeno od ‘Rafa’= liječiti ‘el’ = svemoćni’, što znači “Bog liječi”, “Bog iscijeljuje”.

Anđeli su prema katoličkom učenju osobna, od Boga stvorena bića, koja “uvijek gledaju lice Oca nebeskoga” (Mt 18,10), te su neposredni svjedoci njegovih velikih djela i razglašuju njegovu slavu (grčki angelos znači glasnik).

Za razliku od ljudi, anđeli nisu vezani na tijelo. Oni su čisti dusi, a posjeduju veću moć nad materijom od čovjeka i veću sposobnost spoznaje. Nauk o anđelima (angelologija) razvrstava anđele u devet korova. Osmi su kor arkanđeli i među njih spadaju Mihael, Gabriel i Rafael.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL