Naslovnica Život Kako je Srbija postala novo svjetsko žarište korona virusa

Kako je Srbija postala novo svjetsko žarište korona virusa

Prepuni barovi, rijetki s maskama i gotovo bez ograničenja u Srbiji ostavljaju dojam da je pandemija gotova. No to je okrutna iluzija jer se zemlja trenutno nalazi na vrhu svijeta po broju zaraženih.

 

Unatoč tome što je dostupno nekoliko vrsta cjepiva, program cijepljenja u Srbiji je u zastoju jer je cijepljeno nešto više od 40 posto od sedam milijuna ljudi.

Srbija u posljednja dva tjedna ima prosječno više od 6.500 zaraženih dnevno, prema AFP -u, stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najveća u svijetu.

Iako su nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i društveno distanciranje obvezni, to se slabo ili uopće ne kontrolira. Poštivanje pravila stvar je individualnog izbora.

“Nisam zabrinut zbog virusa, imao sam ga prošle godine, nije bilo strašno”, rekao je 20-godišnji student ekonomije Marko u prepunom beogradskom baru.

Liječnici apeliraju na vladu da uvede strože mjere, poput ograničavanja radnog vremena nebitnih tvrtki i uvođenja propusnica koje bi ograničile društvene aktivnosti onih koji se još nisu cijepili.

Puko preživljavanje

Razmišljajući o tome tjednima, premijerka Ana Brnabić napokon je odustala, smatrajući da se disciplina ne može nametnuti.

“Propusnice se ne mogu kontrolirati, kao ni nošenje maski u zatvorenom prostoru”, rekla je na nedavnoj konferenciji za novinare.

“Za to imamo lijek, a to je cijepljenje.”

Glavni epidemiolog Srbije, Predrag Kon, član vladine radne grupe za pandemiju, ne može vjerovati da vlada ne želi uvesti strože mjere.

“Ne mogu razumjeti ono što sam upravo čuo”, rekao je nakon kriznog sastanka radne skupine, optužujući donositelje odluka za “opstrukciju”.

Predsjednik sindikata liječnika Rade Panić  povezuje vladino oklijevanje s izborima idućeg proljeća i velikim utjecajem protucijepljenja.

“Antivakseri su stvorili problem, ali ga vlada ne želi riješiti zbog izbora”, rekao je Panić za AFP.

“Poruka je da smo svi prepušteni sami sebi – puko preživljavanje.”

AFP je zatražio razgovor s vladom, ali nije dobio odgovor.

Bojno polje

Osim problema u provođenju epidemioloških mjera, Srbija teško nagovara i mlade da se cijepe. Prema riječima premijera, samo 22 posto mladih u dobi od 18 do 30 godina je cijepljeno.

Zdravstvene propusnice pomogle su mladima da se cijepe u zemljama poput Francuske, ali Brnabić vjeruje da su mladi u Srbiji drugačiji.

“Kad bi čuli da je netko krivotvorio propusnicu za ulazak u bar ili noćni klub, postalo bi cool i svi bi mladi ljudi pokušali dokazati da i oni to mogu”, rekla je.

Panić, koji radi kao anesteziolog u bolnici u Covidu, rekao je da su liječnici “preopterećeni” i da smatra premijera “diletantom”.
“Mi smo na bojnom polju, i umirući pacijenti i iscrpljeni liječnici”, rekao je.

Dezinformacija

Srbija je u početku dobro započela s cijepljenjem, pružajući dovoljne doze i s istoka i sa zapada, toliko da je pozvala strane državljane da se dođu cijepiti, prenosi Hina.

Najavila je da će postati prva europska zemlja koja će proizvesti kinesko cjepivo koje proizvodi Sinopharm i dobila odobrenje za početak proizvodnje ruskog cjepiva Sputnik V.

Srbija je također bila među prvima u svijetu koja je široj javnosti ponudila pojačanu dozu.

No, zemlja je leglo dezinformacija o cijepljenju koje potiču nepovjerenje prema vlastima i drugim institucijama, kao rezultat čestih korupcijskih skandala i općeg nedostatka transparentnosti.

Skupina odmetnutih liječnika izaziva sumnje, od kojih su neki u međuvremenu privukli stotine tisuća sljedbenika na društvenim mrežama i stekli prostor u nacionalnim medijima.

“Država ne samo da mora motivirati građane, već i učiniti sve da zaustavi laži i manipulacije”, napisao je Srđan Lukić, srbijanski pulmolog koji sada radi u Sloveniji.

“Srbija je u tome vrlo neuspješna.”

 

HERCEGOVAČKI PORTAL