Naslovnica Život Prometnim policajcima zabranjeno je uzimanje više od 20 KM po zaustavljenom automobilu

Prometnim policajcima zabranjeno je uzimanje više od 20 KM po zaustavljenom automobilu

Danas je izdan novi pravilnik o radu Prometne policije BiH. Novi pravilnik jasno postavlja nove propise kojih će se svi zaposlenici morati pridržavati.

 

Jedna od najzanimljivijih novih propisa je da je prometnim policajcima zabranjeno uzimanje više od 20 KM po zaustavljenom automobilu.

“Kao što znate, izdan je novi pravilnik. Strogo se zabranjuje policijskim službenicima da uzimaju više od 20 KM po zaustavljenom automobilu. Do sada to nije jasno utvrđeno, pa su ga policajci iskoristili, a neki su se obogatili. To više neće biti moguće, od sada se ista pravila primjenjuju na sve.

To će biti strogo kontrolirano i svi oni koji prekrše ovu odredbu bit će strogo kažnjeni. Ne možemo nikome zabraniti da policiji da nešto za kavu, ali možemo kontrolirati koliki će biti taj iznos”, izjavio je Harun Rule, šef tima za pravilnike.

Policajci su po ovom pitanju podijeljeni. Nekima je ovaj pravilnik odličan, a neki se ne slažu sa njim i mišljenja su da svako treba uzeti onoliko koliko mu daju.

“Nema smisla biti tako ograničen. Sada zamislite situaciju da zaustavim neki ljutiti auto i gospodin mi da, recimo, 50 KM. Šta ja treba da mu kusur vraćam kao da sam u trgovini na kasi ili ne znam ni je gdje. Još ako sam tek došao u smjenu pa nemam para, sramota stvarno. Plus što se gospodin može i uvrijediti tim mojim postupkom, a kad nam daju u stranim valutama o tome neću ni da pričam”, izjavio je Samir Pendrek, prometni policajac iz Ljubuškog, javlja Šatro tim.

Tekst je satiričnog karaktera

 

Hercegovački portal