Naslovnica Društvo Bošnjački nacionalni poglavica Bakir Izetbegović mobilizira “ratnike” po Europi

Bošnjački nacionalni poglavica Bakir Izetbegović mobilizira “ratnike” po Europi

Zahrđali bošnjački nacionalni poglavica Bakir Izetbegović krstari ovih dana po europskim zemljama u pokušaju da mobilizira i privoli bošnjačku dijasporu da mu svojim glasovima pomogne da se vrati u Predsjedništvo BiH nakon Parlamentarnih izbora sljedeće godine.

 

Bošnjaci su međutim prokužili njegovo licemjerstvo, masovno su ignorirali ključnog krivca što su morali u egzodusu napustiti svoju zemlju u potrazi za kruhom makar i od sedam kora, pa su Bakirovi skupovi doživjeli pravu propast.

Svoje kvazi-mudrolije i šuplju patriotsku priču Izetbegović je prosipao pred polupraznim dvoranama, a bile bi i sablasno prazne da te nostalgirače i rijetke zelene simpatizere nisu hvatali po tamošnjim džematima lokalne muftije. O kakvim se upijačima magle radilo najbolje odslikava srdačni zagrljaj Bakira Izetbegovića s osuđenim kriminalcem i radikalnim stranačkim bottom Jasminom Mulahasićem.

Ogledalo begovata

Ruku na srce, Bakirovo društvo i okruženje i u domovini je prilično slično. Zato mnogi smatraju kako je bošnjački poglavnik napravio neoprostivi gaf. Morao je Europi i usplahirenoj dijaspori darivati stvarno ogledalo njegovog begovata, predstaviti svoje udarne perjanice i ‘promicatelje europskih (turskih) vrijednosti’: suprugu Sebiju, premijera Fadila Novalića, ‘kućnog špijuna’ Osmana Mehmedagića Osmicu, stranačkog operativca Asima Sarajlića, uzurpatora vlasti na vrhuncu pandemije Fahrudina Solaka…

To bi bio pravi izlog i izvan svake sumnje pun pogodak. Dvorane bi bile pune, sve bi se treslo od euforije, napaćeni ljudi bi se nakon takve slike i poruka odlučili za masovni povratak u državu. Jer, nigdje nema takvoga “rahata” kao u BiH, kradeš, falsificiraš, namještaš, a stranka štiti i oslobađa. To što tu i tamo Dodik i Čović prave nerede je ništica za ono što nudi Bakir Izetbegović i njegova stranačka ergela. A, ono što je bljuvao zaprepaštenim i zaslijepljenim, protjeranim, Bošnjacima je bolesno i primitivno.

Govoreći o “stanju nacije” i urušenim odnosima Bošnjaka i Hrvata, Izetbegović je, između ostalog podučio kako postoje “probosanski” Hrvati i odmetnici. Prvi su valjda bezopasni, njegovi podanici i sluge, kao Željko Komšić, a drugi su “šugavi”, ustaše, pa prema tom s druge strane nišana, oni su Čovićevi Hrvati.

Ne želi dogovor

Poručio je ponizno da se nikada neće praviti ustupci na štetu, kako je kazao, probosanski orijentiranih Hrvata.

-Kod domova naroda će se morati otvoriti prostor za 60 posto probosanskih snaga, koji će morati dobiti prostor da se o svakodnevnim pitanjima odlučuje rukama većine. Svaki narod u BiH će imati pravo da brani vitalni nacionalni interes. Sljedećeg tjedna imamo važne sastanke i tu će se prelamati. Ono što vam ja mogu obećati je da se neće popustiti. Ako žele neke stvari dobijati, ima da nešto daju, a to je upravo ovo što sam kazao, zabio je čavao u kompromis ostrašćeni bošnjački poglavica i još jednom pokazao da on ne želi “novi društveni ugovor” nego dominaciju i potlačene Hrvate, za razliku od poglavara Islamske zajednice reisa Huseina Kavazovića koji je prije nekoliko dana baš potencirao nužnost otvaranja Bošnjaka i dogovor sa svojim susjedima.

-Bošnjaci smatraju da još uvijek imaju neki kredit iz nekog vremena i smatraju da je to sasvim dovoljno da se prepoznaju problemi u Bosni i Hercegovini. Moraju Bošnjaci, dakle, biti agilniji, moraju govoriti o stvarnim problemima u Bosni i Hercegovini, moraju razgovarati s ljudima koji su im partneri, moraju tražiti rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji nigdje u svijetu nijedna država koja je Bogom dana za svagda, a da ne postoje razgovori s vremena na vrijeme da se društveni ugovor obnovi. Potrebno ga je stalno obnavljati. Zbog toga i u Bosni i Hercegovini je potrebno da iz dekade u dekadu dolazimo do tog obnovljenog društvenog ugovora. Moramo vidjeti svoje interese, ali i slušati interese drugih kako bi taj društveni interes ojačali kada je riječ o Bosni i Hercegovina, kazao je Kavazović.

Katastrofalna retorika

Umjesto pomirljivih tonova Bakir Izetbegović je na europskome tlu drsko i huškači govorio o ratnicima, valjda impresioniran bradom i pokličima vehabije Mulahasića.

-BiH je izvor života. Ona je previše svojih ratnika poslala diljem svijeta. Mi više nikada nećemo ratovati ni za koga, osim za BiH. Uvijek ćemo, da znate, biti dovoljno snažni da je obranimo, poručio je Izetbegović.

Dok je Bakira Izetbegovića u epicentru bošnjačke političke pozornice, nema zime za Dragana Čovića i Milorada Dodika. Uz tako imbecilne poruke izborna pobjeda je zajamčena, dovoljno je tek tu i tamo ponešto verbalno retuširati da se potpali fitilj. Tako se Dodik podrugljivo zapitao od kada je to Srbin Izetbegović postao “dobri bošnjan”, aludirajući na Izetbegovićevu povijesnu blamažu o nacijama u BiH.

Mnogi pametni Bošnjaci itekako razumiju da nema napretka za narod i državu dok je ključni bošnjački vođa Bakir Izetbegović za koga dr. Džemaludin Latić tvrdi da je “veleizdajnik“, kao i njegov otac Alija, te da predano i neupitno radi na podjeli BiH i stvaranju “muslimanije ili Fildžanistana”:

“Alija je pristao na podjelu BiH! On je demantirao samoga sebe! Govorio je da ne zna izdati i da je za cjelovitu BiH! Doveo nas je u katastrofu da se bojimo da li će biti novog rata! Oporba je maginalizirana! Bojim se i svako normalan mora se bojati novog poteza Bakira Izebegovića! To će, nakon propasti revizije, biti konačan potez da napravi ‘Muslimaniju’ ili ‘Fildžakistan’!”

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL