Naslovnica Politika VUČIĆ KMEČI ZBOG RAFALEA: Zašto Hrvatima nitko ne prigovara naoružavanje

VUČIĆ KMEČI ZBOG RAFALEA: Zašto Hrvatima nitko ne prigovara naoružavanje

“Zapad neće tolerirati naoružavanje Srbije”. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je jučer da Srbija “šuti i ne vodi nikakve kampanje”, a da se zemlja regije koja je brojčano i teritorijalno dvostruko manja od Srbije” ubrzano naoružava, ali i neke druge manje. 

 

 

Osvrnuo se na pitanje zašto Srbiji stalno prigovaraju jer se naoružava, a nekima drugima (misleći na Hrvatsku) ne. “Ne pravimo im nikakve probleme, kažemo u redu je, razumjeli smo igru shvatili smo što radite”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o prigovorima naoružavanju Srbije. Doduše, nije objasnio kakve bi to on probleme mogao, i kako, raditi članici EU i NATO.

Vučić kaže Hrvatska ima pravo naoružavati iz SAD-a i Njemačke, ali da ne govore Srbiji da “ostane gola i bosa” i zavisi od nečije milosti. Ironično je komentirao kako se Hrvatska vjerojatno naoružava kako bi se osigurala od Austrije ili Slovenije. “Zašto bi oni trošili taj novac zbog nekog drugog?! To je njihovo pravo, oni su suverena država, mi smo suverena država, mi odgovaramo ozbiljno, temeljito.

Prvi čovjek tvrtke koja proizvodi Rafale poručio koliko bi ih Hrvatska mogla koristiti

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše.

A tijekom dana s RTL-a su razgovarali predsjednikom Uprave tvrtke koja proizvodi Rafale. Komentirao je što za francusku industriju znači hrvatska kupnja aviona.

”Mislim da je to dio političkih odnosa između Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije. Hrvatska je potpuno integrirana u Uniju i odnosi između dviju zemalja su izrazito jaki. Zato postoji želja i volja za osnaživanjem strategije”, rekao je Eric Trappier, predsjednik Uprave Dassault Aviationa.

”Za Francuze je važno da prošire broj Rafalea koji lete, tako da će odnos između francuskog i hrvatskog zrakoplovstva biti prilika za to”.

Hrvatska će pribaviti 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Trappier je pojasnio kako trajanje uključuje ono koliko se avion koriste u operacijama.

”Koriste se rabljeni zrakoplovi iz francuskog zrakoplovstva, ali broj godina će biti priličan broj. Ovisit će o broju letova i slično. Ali, najmanje što možete očekivati je da ćete ih koristiti idućih 30 godina”.

Paket koji će Hrvatska kupiti je kompletan, uvjerava Trappier. Zrakoplov će imati radar, protumjere, računala i ostalo. U paketu dolazi i paket naoružanja i paket potpore, kao bi zrakoplov letio i rezervne dijelove. Uključen je i inicijalni trening, pojasnio je Trappier. On se djelomično odvija s francuskim zrakoplovstvom, a djelomično sa Dassaultom.

”Oni mogu održavati opremu i sve što je potrebno za potporu zrakoplovima u budućim operacijama”, rekao je Trappier.

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše jer se radi o modernom zrakoplovu sa sustavom kontrole leta koji pilotu pomaže da motri i nadzire letjelicu.

”Ono što će biti novo jest sam sustav. Broj senzora, mogućnosti EW radara, koji daje uvid u taktičku situaciju. To će biti važno na razini zračnih snaga i pilota da integriraju sve te nove mogućnosti, u usporedbi s MIG-ovima 21”.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL