Naslovnica Život Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije

Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

 

“56 država donijelo je mjere o putovanjima u nastojanju da odgode uvoz nove varijante”, kaže WHO u naputcima objavljenima u utorak.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi redovito donosi preporuke za koje se ne može reći da ih 194 država članica primjenjuje.

“Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život”, upozorava WHO.

Naprotiv, mjere “bi mogle imati negativan učinak na zdravstvene sustave u pandemiji  jer bi mogle odvratiti države da prijave nova sekvenciranja i epidemiološke podatke”, kaže organizacija koja je takvo upozorenje već izrekla tijekom vikenda.

WHO poziva osobe koje nisu dobra zdravlja i prijeti im teži oblik covida, da odgode putovanja.

“Osobe iznad 60 godina i one koje s komorbiditetima (srčane bolesti, karcinom, dijabetes) trebaju odgoditi putovanja”, preporučuje WHO.

Poziva sve putnika da budu “na oprezu”, da se cijepe i poštuju sanitarne propise o javnom zdravlju bez obzira na vlastiti cijepni status, da nose maske i održavaju fizički razmak, izbjegavaju okupljanja, provjetravaju prostorije.

U nedjelju je regionalni ured WHO-a za Afriku pozvao zemlje da ostave granice otvorenima, a Južna Afrika zatražila je “trenutačno ukidanje” ograničenja za putovanje koje su države počele donosi nakon otkrića varijante omikron.

U tehničkim naputcima u utorak WHO poziva zemlje da pri odlukama o donošenju mjera procijene rizike kao što su pregled putnika, stavljanje u izolaciju.

“Sve mjere moraju biti proporcionalne riziku, ograničene u vremenu i primijenjene poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i temeljne slobode”, piše WHO.

“Bitna međunarodna putovanja – uključivo hitna humanitarna putovanja, repatrijacija državljana i prijevoz nužne opreme i materijala moraju biti priorieti”, navodi WHO preporuke kakve je već davao u prvim mjesecima pandemije, prenosi Hina.

 

 

Hercegovački  portal