Naslovnica Društvo In memoriam: Na današnji dan, 1896. Godine u Zagrebu, umro je Ante...

In memoriam: Na današnji dan, 1896. Godine u Zagrebu, umro je Ante Starčević

Ante Starčević je bio hrvatski političar, publicist i književnik. Osim politikom, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom i prevoditeljstvom.

 

Podsjetimo, dr. Ante Starčević još je za života nazvan Ocem domovine jer je bio glavni ideolog hrvatskog nacionalizma za vrijeme dok je Hrvatska bila u Austro-Ugarskoj monarhiji.

Njegovo geslo bilo je: Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu i samostalnu Hrvatsku! Iako se školovao za svećenika, odustao je od te namjere te se odlučio posvetiti borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku.

Govorio je 6 jezika. Osnovao je Hrvatsku stranku prava 1861. Još za života nazvan je – kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma – Ocem Domovine!

“U Bosni i Hercegovini živi strana našega najčišćega, najnepokvarenijega naroda, koji lakše može biti bez nas, negoli mi bez njega. Za nas je njegov život znamenitiji negoli pariških proletera i njemačkih mudraca, njegovo je naravno stanje za nas korisnije i potrebitije negoli zapadna civilizacija koja smućuje pamet, truje srce i ubija nam život.”

Opis fotografije nije dostupan.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL