Naslovnica Zanimljivosti Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: “Ta letjelica nije naša!”

Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: “Ta letjelica nije naša!”

Zamolio je hrvatske partnere da provedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako je mogla pasti u Zagrebu.

 

Markijan Lubkjivski, savjetnik ukrajinskog ministar obrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to rezolutno odbacuje.

Također, rekao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske.

I treće, gospodin Lubkjivski je zamolio hrvatske partnere da provedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba te pasti u Zagrebu.

Ukrajinska ambasada bez komentara

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu nije htjelo komentirati sinoćnji pad bespilotne letjelice u Zagrebu, nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao da je letjelica došla iz Ukrajine.

“Ne komentiramo to”, kratko su Hini kazali iz ukrajinskog veleposlanstva.

Sinoć je na Jarunu pala bespilotna letjelica.

Milanović je na konferenciji za medije kazao da je na “temeljem onoga što znamo letjelica doletjela iz prostora Ukrajine”.

Smatra da zbog incidenta nema smisla prozivati ukrajinskog veleposlanika ni glavnog tajnika NATO-a.

“Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi dojam”, kazao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao da je letjelica ruske proizvodnje, ali ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

“Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznalo iz propćenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti provode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućeni tim stručnjacima te Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriju Ukrajine.

Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovjetskog Savjeza

Predlažemo raspitati kod odgovornih hrvatskih tjiela kako i na koji način mogao slobodno letjeti teritorijom susjednih država. Uslijed njegova pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava – stanovnika Zagreba”.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL