Naslovnica Politika Ukoliko Bošnjaci izaberu Komšića, Hrvati neće dozvoliti formiranje domova naroda niti bilo...

Ukoliko Bošnjaci izaberu Komšića, Hrvati neće dozvoliti formiranje domova naroda niti bilo kakve vlasti u zemlji!

Iako se u zadnjih godinu dana na bh političkoj sceni pojam izbori i izborni zakon spomenuo na tisuće puta, te kako će ih biti te kako će se bojkotirati te kako se ne mogu raspisati jer nema uvjeta i slično, ovih dana će SIP ipak raspisati izbore koji bi se trebali održati prvu nedjelju u listopadu. Što će oni donijeti i kakva situacija čeka BiH nakon što se održe i rezultati postanu poznati i priznati, već sada nije nepoznata stvar.

 

Da, gotovo je sigurno da će stranke HNS-a ostvariti odlične rezultate tamo gdje žive Hrvati i formirati županijske vlasti u svim županijama u kojima su većina. To je izgleda i prioritetno iz više razloga a najvažniji je da bi se sa novim legitimnim i novim sazivom moglo krenuti u povezivanje županija sa hrvatskom većinom što ne bi bilo moguće bez novog saziva i provedenih izbora.

Isto tako gotovo je sigurno ukoliko američka diplomacija ne ‘naredi’ Bošnjacima da se ne igraju sa izborom hrvatskog člana Predsjedništva, da će oni sa zadovoljstvom još jednom birati Komšića što Hrvatima na prvu zvuči katastrofalno ali zapravo moglo bi biti i politički dobro jer se više doista ne bi trebalo čekati sa samorganiziranjem hrvatskog naroda koji je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

Treće stvar koja je isto tako važna i zapravo od nje zavisi politička budućnost ove zemlje je a to je izbor članova za domove naroda. U sadašnjoj političkoj situaciji ukoliko Bošnjaci nametnu Sejdu Komšića za hrvatskog člana,  gotovo je sigurno da Hrvati neće dozvoliti formiranje domova naroda niti formiranje nove Vlade FBiH a to znači potpuni kolaps institucija koje ne bi imale nikakvu mogućnost djelovanja.

Zato ne treba pretjerano biti optimističan poput bošnjačke javnosti i unitarističkog Sarajeva koji misle da izbori rješavaju njihove želje, zapravo istina je potpuno drukčija a ona bi mogla u određenim situacijama pokazati da ovi izbori sasvim sigurno mogu ovu zemlju gurnuti u još veću i dublju političku krizu kojoj se ne bi vidio kraj, piše Abcportal.info.

 

Hercegovački portal