Naslovnica Zanimljivosti Republike Hrvatska ne odustaje od zalaganja za prava Hrvata u BiH

Republike Hrvatska ne odustaje od zalaganja za prava Hrvata u BiH

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u srijedu navečer s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem o političkoj situaciji u BiH i posljedicama održavanja izbora po starom modelu za položaj Hrvata u BiH.

 

Milanović je informirao Čovića i o svojoj inicijativi da Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Neprihvatljivo je da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima, suglasili su se.

Održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH, rekli su Čović i Milanović.

Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH, rekao je hrvatski predsjednik.

U srijedu su u BiH raspisani parlamentarni izbori za 2. listopada po postojećem modelu jer promjena izbronog zakona nije provedena.

Milanović koji je zatražio da Hrvatska uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO pritiskom na izmjenu izbornog zakona u BiH u srijedu je predložio hrvatskom premijeru sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog BiH.

U dopisu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio je da će “provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom.

Milanović je prozvao partnere u EU i NATO-u da “nisu učinili gotovo ništa da se promijeni izborni zakon” u BiH.

Također je istaknuo da je Hrvatska davala podršku svojim partnerima u Uniji i NATO-u kad se radilo o njihovim nacionalnim interesima, ali da oni ne čine isto za Hrvatsku.

 

Hercegovački portal