Naslovnica Sport Zlatko Dalić: Ovo mi je jedna od najvrjednijih nagrada jer dolazi iz...

Zlatko Dalić: Ovo mi je jedna od najvrjednijih nagrada jer dolazi iz moga okruženja i Sveučilišta u Mostaru

Nakon uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dobio sam brojna priznanja i nagrade, ali ovo mi je jedna od najdražih, najvrjednijih i jedna na koju sam jako ponosan.

 

Nagrada dolazi iz moga okruženja, tu gdje sam rođen. Nikad se nisam sramio reći otkud potječem. Sretan sam što nagrada dolazi od Sveučilišta u Mostaru koje je priznato u međunarodnome kontekstu i koje je prepoznato kao jedno od najboljih i najkvalitetnijih u okruženju“, kazao je Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije na svečanome otvaranju Sportske dvorane u sveučilišnome kampusu Rodoč u Mostaru koja od danas i službeno nosi njegovo ime.

Otvaranje dvorane trenutak je koji slavi pobjednika, pobjedu i uspjeh, vrijedan truda i svih napora. “Hvala vam zaista na ovoj časti. Za mene je nagrada i obveza. Učinit ću sve da nikada ne okaljam i ne obezvrijedim vašu odluku ni moje ime s bilo kojim svojim postupkom ili riječi“, istaknuo je izbornik Dalić te dodao kako ga je Sveučilište još jednom učinilo ponosnim u Mostaru.

Dvoranu je svečano otvorio predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Dragan Čović koji je zajedno s rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoranom Tomićem otkrio mural posvećen Zlatku Daliću na ulazu u dvoranu.

Senat Sveučilišta u Mostaru donio je u veljači odluku da Sveučilišna sportska dvorana u kampusu Rodoč nosi naziv po proslavljenome izborniku hrvatske reprezentacije Zlatku Daliću, rođenu Livnjaku i prvome hrvatskom izborniku koji je odveo Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na tri velika natjecanja. „Mi trebamo takve uzore da bi mladima prenijeli poruku: ako usvojite i prihvatite vrijednosti koje živi Zlatko Dalić i sami možete ući u povijest jednoga naroda, jedne zemlje, jednoga društva. Možete biti pobjednici i kao takvi slavljeni i obožavani. To je vrijednost koju danas kroz ovu dvoranu prenosimo mladima i svijetu.

Život s vrijednostima život je uspjeha. A uspjeti želimo svi, ma što radimo i tko smo“, kazao je u svome obraćanju prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, dodavši kako je Dalić svjestan svojih rezultata, značenja i veličine, ali istovremeno komunicira poniznost i optimizam, vjeru i nadu i predstavlja time osobu koju treba svako društvo.

 „U ovoj dvorani dnevno trenira ili vježba više od stotinu studenata i mladih.

U ovoj dvorani vježbaju djeca, djeca s posebnim potrebama, rekreativci i brojni drugi. Svi oni od danas će vježbati i trenirati u dvorani nazvanoj po vašem imenu. Nama u čast, a vama na znanje da ovdje žive i rade ljudi koji iznimno cijene i Vas i Vaše uspjehe i Vaš način življenja i vrijednosti koje pronosite“, poručio je rektor Tomić.

Dvoranu su i do sada osim studenata koristili i drugi građani kroz različite klubove i sportove te na taj način Sveučilište daje doprinos razvoju sporta i zdravog načina života cijeloga grada.

 “Siguran sam da danas, koliko god je teško postići nekakav pojedinačni uspjeh, on se ipak postiže svojim posebnim zalaganjem, stvaranjem ambijenta, predanošću, bez obzira na to je li to akademsko, sportsko, kulturno ili životno što danas imamo. Ali napraviti u momčadskoj konkurenciji uspjeh, to je puno više od onoga što pojedinac može postići“, istaknuo je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH, uz čestitke i nazočnom Sergeju Jakiroviću, treneru Hrvatskoga športskog kluba Zrinjski, koji je osvojio sedmu titulu prvaka Bosne i Hercegovine sedam kola prije završetka Premijer lige.

Dalić se u svome obraćanju obratio sadašnjim i budućim studentima Sveučilišta u Mostaru porukom o važnosti učenja i studiranja. „Učenje, studiranje i sport jako su važne stvari. Puno se govori da to nije moguće zajedno provesti, ali moguće je i jako je bitno jer nakon sporta i sportske karijere ostaju znanje i obrazovanje kao jamstva dobra života kasnije“, naglasio je Dalić dodajući kako su sportaši uzori u spajanju sporta i učenja. „Svatko od nas ima svoj cilj, ima svoju ambiciju i ima svoj san i sportaši moraju biti primjer i uzor.

I vama Hrvatska nogometna reprezentacija može biti primjer da je sve moguće. Ako ste vrijedni, hrabri, odlučni, skromni, možete napraviti rezultat i možete ostvariti svoj san kao što sam ga ja ostvario“, poručio je izbornik Dalić studentima.

Hercegovački portal