Naslovnica Crkva Mostar: Poziv na susret posvećen Fra Grgi Martiću i Anti Staniću

Mostar: Poziv na susret posvećen Fra Grgi Martiću i Anti Staniću

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru organiziraju susret posvećen fra Grgi Martiću (1822.-2022.) i Anti Staniću (1942.) koji će se održati u srijedu, 18. svibnja 2022. u Napretkovom domu u Mostaru.

“Teško domu bez ljubavi bratske Ko i Bosni bez zemlje Hrvatske“
fra Grga Martić

U programu sudjeluju:

Ivo Andrić, književnik
Dr. Ivo Miro Jović, povjesničar
Dr. Davor Kolenda, doktor politolog
Anto Stanić, svečar
Andrija Nikić
i guslar Antonijo Sušac.

KUD sv. Ante iz Cima (1872.-1939.-2022.) pjevačice: Nevenka Ćubela, Dragica Bošnjak, Stana Šuman, Danica Džidić, i Sofija Vrlić.

Športski plesni klub Zrinjski, predsjednica Marina Čerkuč,nastavnica Roza Komadina i balerine: Matija Bošnjak, Mihaela Perić, Iva Trlin, Nora Kalin, Nora Mehić, Ivona Epler, Agnes Gjikolli Zovko, Lada Šilić i Štefanija Čerkuč.

Voditeljice programa su gimnazijalke Karla Markotić i Dora Markota.

Ulaz je slobodan.

Za sve one koji ne mogu doći, videoprijenos uživo se može pratiti na Hercegovačkom portalu

Fra Grgo – Grga Martić bio je veliki hrvatski prosvjetitelj, pisac, političar, prijatelj bana Jelačića, biskupa Strossmayera, Ljudevita Gaja i zalagao se za hrvatstvo Bosne i Hercegovine.

Bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih preporoditelja u Bosni, pisao je lirske i epske pjesme te je radio kao suradnik Danice i drugih listova (pod pseudonimom Ljubomir Martić Hercegovac). Za svećenika zaređen 1845. u Travniku, služio je u različitim bosanskim mjestima, najveći dio života kao župnik u Sarajevu.

Rodio se 24. siječnja 1822. u Rastovači kraj Posušja (BiH), a umro je 30. kolovoza 1905. u franjevačkom samostanu u Kreševu. Pokopan je na tamošnjem groblju, gdje mu je i danas sačuvan grob, a u njegovoj blizini nalazi se i grob poznatog hrvatskog istraživača Afrike (Konga) Dragutina Lermana Požežanina.

Dio svećeničkog djelovanja fra Grge Martića, između ostalog, odnosio se i na egzorcizam pa je tako i nastala ova legenda u kojoj se na pomalo šaljiv način prikazuje njegovo istjerivanje zlih duhova. Ovu priču objavio je učitelj Ivan Trtanj u mostarskom „Osvitu”, glasilu Hrvata iz Bosne i Hercegovine 1905. godine.

Kada je fra Grgo Martić bio nadžupnik u Sarajevu, dođe k njemu seljak potužiti mu se da je nečastivi u njegovoj kući. Lupa po tavanu i baca grede, nikad mira u kući. Fra Grgo ga ispita je li se molio Bogu, je li škropio kuću svetom vodom? Seljak mu potvrdno odgovori, ali reče da ništa to nije pomoglo. „Hajde ti bolan kući”, reče fra Grgo, „ja ću poslati kapelana koji će ti blagosloviti kuću i očitati svetu misu. Ti i tvoji ukućani se lijepo ispovjedite i pričestite.” Seljak ode zadovoljan jer je fra Grgo tako rekao!

Došao kapelan, rekao misu, ispovjedio, pričestio sve ukućane i ta lupetanja po kući prestanu mjesec dana. Nakon toga još gore. Eto seljaka opet fra Grgi pa mu reče da se nečastivi opet pojavio i da je lupao još gore nego prije. Nakon duljeg uvjeravanja nagovori seljak fra Grgu neka on osobno dođe i istjera đavla. Fratar pristade i kada je seljak već izašao, pozove ga on nazad pa mu reče: „Okreni bolan štogod!” A seljak odgovori: „Okrenut ću ja i petero janjaca samo vi dođite.” I tako se rastaše.

 

Hercegovački portal