Naslovnica Društvo Dragan Čović na XIX općem saboru HDZ-a RH. HDZ BiH i HDZ...

Dragan Čović na XIX općem saboru HDZ-a RH. HDZ BiH i HDZ RH djeluju i djelovat će zajedno

Predsjedniče Plenkoviću, hvala vam na svemu što ste do sada uradili za sve nas, u našem političkom djelovanju i predstavljanju pozicije hrvatskog naroda, ne samo u okviru Europske zajednice nego diljem svijeta.

 

Danas je hrvatsko pitanje i problemi hrvatskog nada na stolu svake bitnije administracije u svijetu. Nažalost, najveći dio njih još ne razumije što se događa i kako je organiziran sustav Bosne i Hercegovine. Želim Vam da nastavite stranku voditi k najvišim vrijednostima, da nastavite voditi državu k tomu, da možemo svi biti ponosni što smo Hrvati ma gdje da jesmo, kazao  je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović obraćajući se danas na XIX. Općem saboru HDZ-a.

U svome obraćanju na Općem saboru HDZ-a RH, predsjednik Čović uputio je čestitke na održavanju XIX. Općeg sabora, te se zahvalio na prijateljskoj potpori koju svakodnevno dužnosnici HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske daju Hrvatima u BiH.

„Veseli me da obilježavate XIX. Opći sabor i tražite nova rješenja za budućnost HDZ-a i hrvatskog naroda. Siguran sam da na taj način HDZ šalje jasnu poruku za sve ono što treba uraditi kako na prostoru RH tako i diljem svijeta gdje žive Hrvati, kako bi bili ponosni a ono što jesmo“, kazao je predsjednik Čović.

„Uvjeren sam da ove 33 godine za nas koji slijedimo demokršćanske vrijednosti u čijem je utemeljenju obitelj, kao ključna vrijednost društva, za nas znači puno simbolike, (…) nadam se da će te poslati jasne poruke kako treba izgledati ovo društvo u nekom vremenu ispred nas, slijedeći ono što je ova utemeljiteljska vrijednost HDZ-a, isto tako, prilagoditi se vremenskim prilikama, kada je u pitanju ekonomsko, socijalno, znanstveno, pa i sigurnosno“, istaknuo je dr. Čović, izrazivši nadu u uspjeh te je unaprijed čestitao na ostvarenju svih zacrtanih ciljeva u radu Sabora.

„Ovaj sabor ima jednu posebnu vrijednost i za Hrvate izvan RH, na poseban način za nas Hrvate u BiH, prostoru koje je izvorište demokratskih vrijednosti. Ne samo demokratsko izvorište, nego izvorište u kulturi sportu, znanosti, gospodarstvu u svakodnevnici, na to moramo biti ponosni, ali s druge strane snažno ukazati da to izvorište treba zaštititi. Ono se nalazi s druge strane, nešto više od 1000 kilometara zajedničke granice i danas je vrlo izloženo. Traži značajno ulaganje u svakom smislu, kako bi se očuvalo i moglo odgvoriti na sva iskušenja koje donosi ovo vrijeme“, kazao je predsjednik Čović.

„Siguran sam da mi što radimo unutar HDZ-a BiH će očuvati zajedno s vama, uz vašu pomoć, hrvatski narod kao konstitutivan narod u BiH“, također je poručio okupljenim predsjednik HDZ-a BiH.

„Ono što danas radimo, jasno ukazuje put kojim idemo, Hrvatski narodni sabor želi vrlo jasno na čelu s HDZ-om BiH odgvoriti na ključne izazove i ključna pitanja. Zbog toga smo na izvanrednom Saboru HNS-a, poslali jasan odgovor. Želimo institucionalno reorganizirati BiH, sukladno Ustavu BiH. Kroz ta rješenja koja tražimo, naći ćemo mehanizme zaštite, kako bi ugradili u njega sve ono što nam je s pravom ukazano da trebamo slijediti kao najveće demokratske standarde u vođenju politike i organizace društva. U tome institucionalnom reorganiziranju BiH želimo do kraja ugraditi odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i njihovom egitimnom predstavljanju“, istakuo je dr.Čović.

„Danas moramo jasno kazati, Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH. Jedinog koji okuplja ono što je danas poptuno razlučeno u BiH. Jedni koji zagovaraju euroatlantski put u BiH. Jedini koji snažno i otvoreno, glasno i nedvosmisleno slijede sve standarde EU. I ono što dogovore, to zagovara i naša sestrinska stranka HDZ. To su vrijednosti koje ćemo nastaviti slijediti što god tko govorio o njima, paralelno s tim u traženju rješenja stabiliziranja politčkih odnosa u BiH“, poručio je okupljenima predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

„Hrvatski narod Bosne i Hercegovine ima svoje Europsko mjesto. On dožiljava BiH kao svoju domovinu i želi je očuvati. Proces nadolazećih izbora smo organizirali da zajedno s vama pokušamo motivirati značajan broj naši glasača koji žive i u RH. Pozivam sve vas, da date svoj doprinos, u nadnih mjesec-dva, veliki je broj žitelja BiH koji su svoju sudbinu u konačnici pronašli na prostoru RH. Zajedno možemo poslati jasnu poruku“, kazao je dr. Čović.

Na XIX. općem saboru HDZ-a, koji se održao danas u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, uz okupljene oko dvije tisuće izaslanika s pravom glasa iz cijele Hrvatske, članica i članova HDZ-a, na saboru su bili i brojni sportaši, umjetnici i kulturnjaci, znanstvenici i gospodarstvenici, birano je 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a.

Na Općem saboru bio je i novoizabrani predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, i novi glavni tajnik EPP-a Thanasis Bakolas, kao i politički predstavnici Hrvata iz Crne Gore Adrian Vuksanović i Zvonimir Deković te iz Srbije Tomislav Žigmanov i Jasna Vojnić.

Opći sabor HDZ-a održan je uz četiri ključne točke. Prva: Izborom još 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora, novog tijela, dovršen je proces unutarstranačkih izbora. Druga: predstavljeno je Izvješće o radu stranke ne samo u prošle dvije godine, nego od zadnjeg Općeg sabora 2018. Treća i četvrta: usvojen je  Program „HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti“ te su usvojene Izmjene i dopune Statuta HDZ-a.

 

Hercegovački portal