Naslovnica Život Što za BiH znači uvođenje eura u RH?

Što za BiH znači uvođenje eura u RH?

Hrvatska sredinom srpnja očekuje odluku Europske komisije da sa početkom sljedeće godine može uvesti euro kao svoju valutu, nakon što se razmotre najnovija izvješća o makroekonomskim pokazateljima, najavio je ministar financija Zdravko Marić.

 

Međutim, socijaldemokratska eurozastupnica Biljana Borzan predstavila je u Zagrebu istraživanje po kojem tek tridesetak posto ispitanika misli da je Hrvatska spremna za uvođenje eura.

Dodatno, više od 86 posto ispitanika boji se da će uvođenje eura dovesti do prešutnog podizanja cijena.

Mi smo sada prošli nekoliko valova povećanja cijena: korona kriza, potres, rat u Ukrajini. Već sada je cijena krumpira 29 posto veća, mlijeka 26, a kruha 22 posto. Ovo bi sada bio četvrti val ako se cijene povise.

Građanima je već poprilično dosta svega. Razumijem da građani izražavaju određenu zabrinutost kako će se na njihove kućne budžete odraziti uvođenje eura, upozorila je eurozastupnica Borzan.

U Hrvatskoj je, zbog bojazni da bi cijene mogle rasti, uvedena zabrana povećanja cijena robe ili usluge prema potrošačima bez opravdanog razloga. Uvedena su i pravila za preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza.

Može li se uvođenje eura u Hrvatskoj odraziti na bosanskohercegovačku ekonomiju?

Ekonomisti objašnjavaju da je konvertibilna marka u stvari euro s obzirom na to da joj je u odnosu na tu valutu tečaj fiksan i za jedan euro može se dobiti 1,95 KM.

Ekonomist Admir Čavalić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da bi prelazak na euro bio dobar za BiH.

Ono što je bitno navesti jeste da u potencijalu Bosna i Hercegovina, kada bi ušla u Europsku uniju, za nas bi još lakše bilo uvođenje eura zato što je naša konvertibilna marka vezana za euro. To je bitno i u kontekstu ulaska Hrvatske jer to ustvari olakšava i konverziju i vanjskotrgovinske aktivnosti sa susjednom Hrvatskom razumijevajući da mi imamo instituciju Valutnog odbora i da smo vezani kao KM.

Mislim da je to vrlo dobra stvar u kontekstu vanjske trgovine, konkretno našeg izvoza u Hrvatsku jer ne može doći, mada su bile rijetke manipulacije tečaja i slično, ali sada su one nemoguće jer je euro valuta koja ima fiksni devizni kurs sa KM, rekao je Čavalić.

Na pitanje mogu li se povećati cijene, jer je javnost u Hrvatskoj zabrinuta da može doći do određenih manipulacija, Čavalić je kazao postoji bojazan prije svega zbog zaokruživanja cijena.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da su to neke kratkoročne tendencije. Vrlo brzo se tržište prilagodi, zaključio je Čavalić.

Hercegovački portal