Naslovnica Život Ovo je jedna od najljepših zastava na svijetu: Uništena je u većinski...

Ovo je jedna od najljepših zastava na svijetu: Uništena je u većinski bošnjačkom mjestu

Udruga HVO-a osudila je incident ističući da izaziva uznemirenost tamošnjih Hrvata. Upozorili su na učestalost napada na hrvatska obilježja u BiH.

 

Nepoznati počinitelj zapalio je hrvatsku zastavu u bosanskohercegovačkom mjestu Jelahu kod Tešnja, koja se nalazi uz spomen-obilježje poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), što je drugi slučaj skrnavljenja u posljednjih mjesec i pol dana, koji je izazvao uznemirenost tamošnjih Hrvata.

Braniteljske udruge iz Žepča izvijestile su da je zastava zapaljena. Novi incident je prijavljen policiji. Zastava hrvatskog naroda nalazi se uz spomen-obilježje poginulim braniteljima HVO-a koje je podignuto u mjesnom groblju u mjestu Jelahu kod Tešnja na sjeveru BiH. Druga zastava, ona Bosne i Hercegovine, koja se nalazi s druge strane spomenika, nedirnuta je.

Spomenik na katoličkom groblju u tom mjestu otkriven je krajem svibnja. Nedugo nakon toga oštećen je stijeg te je otrgnuta zastava hrvatskog naroda. Bošnjački radikal Miralem Merdić neposredno prije toga objavio je video u kojem navodi da treba ukloniti hrvatsku zastavu tvrdeći da je neustavna, a svoj performans objavio je na YouTubeu.

Udruga HVO-a osudila je incident ističući da izaziva uznemirenost tamošnjih Hrvata. Upozorili su na učestalost napada na hrvatska obilježja u BiH.

 

Hercegovački portal