Naslovnica Politika Gojko Šušak 7. kolovoza 1995. Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!

Gojko Šušak 7. kolovoza 1995. Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!

“Vojna operacija “Oluja ’95” u bivsim sektorima ‘sjever’ i ‘jug’ je završena, a ustavno-pravni poredak i nadzor nad tim hrvatskim područjima danas u 18 sati potpuno su uspostavljeni”, izjavio je tadašnji ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak 7. kolovoza 1995. na konferenciji za novinstvo Informativnog stožera Političke uprave hrvatskog Ministarstva obrane, sedmoj od početka operacije.

 

Akcija je počela 4. kolovoza 1995. u 5 sati i za 84 sata Hrvatska vojska i policija ostvarile su svoj zadatak i stale na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio je ministar Šušak.

Izvijestio je da se za vrijeme trajanja konferencije za novinstvo (18,30 sati) u Topuskom predaje oko pet do šest tisuća pobunjenika, a borbe se više ne vode. Istaknuo je da su još moguće policijske akcije, ali vojna je akcija završila. Ministar Šušak je izvijestio da su u operaciji “Oluja ’95.” hrvatske oružane snage imale 118 mrtvih i 620 ranjenih, te da nema potpunih izvjesća o poginulima i ranjenima na protivničkoj strani.

Za uspjeh ‘Oluje’, uz pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju, koju su predvodili načelnik GS HV-a general Zvonimir Červenko, načelnik Obavještajne uprave GS HV-a kontraadmiral Davor Domazet, zapovjednici Zbornih područja HV-a generali Miljenko Crnjac, Luka Džanko, Ante Gotovina, Mirko Norac, Petar Stipetić i skupnih snaga specijalne policije kojom je zapovijedao general Mladen Markač, zaslužno je zajedništvo većine hrvatskog naroda i  hrvatskih građana koji su se suprotstavili srpskoj agresiji, kao i uspješna državotvorna politik, predvođena pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Iako nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu deblokiranjem dugo opkoljenog “bihaćkog džepa”. Njome se promijenio strateški odnos snaga na cjelokupnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila!

 

Hercegovački portal