Naslovnica Društvo Dodik: Prenijet ću Putinu da su se zapadnjaci raspojasali u BiH

Dodik: Prenijet ću Putinu da su se zapadnjaci raspojasali u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će tijekom posjeta Moskvi u rujnu prenijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako su se “zapadnjaci raspojasali u BiH”, da misle da je to njihovo bunjište i da tu mogu čeprkati i raditi što hoće.

 

Dodik je, komentirajući dokument SDA u kom pozivaju SAD, Britance i EU da interveniraju u BiH, istakao da muslimani pokušavaju iskorititi priču o Ukrajini kako bi realizirali ciljeve vezane za BiH koje su utvrdili još 2018. godine, a to je da u BiH nema entiteta, prenosi Srna.

– Njihovi saveznici sve ovo vrijeme su bili upravo oni koje oni pozivaju. Međutim, formalno-pravno, garant Daytonskog sporazuma je i Rusija. Nju ne pozivaju. Nema tu ni Kine koja je članica Vijeća sigurnosti. Svoj napad su usmjerili isključivo na Srbiju i Hrvatsku – rekao je Dodik za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, muslimani hoće ekskluzivno BiH za sebe

– Na sceni je izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način. Za to su im logistika bili Amerikanci, a najviše Britanci dok je EU bila izvršitelj radova – dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je na dnevnom redu tijekom predstojećeg posjeta Rusiji puno pitanja koja su započeta u njegovom prethodnom razgovoru s ruskim predsjednikom Putinom.

– Sad bismo htjeli da sagledamo sav kontekst naših odnosa. Računamo na suradnju i podršku i same Rusije. Јednako smo spremni da sa stanovišta svog kapaciteta podržimo sva nastojanja da Rusija osigura stabilno i sigurno okruženje i smatramo da je to potpuno legitimno. U tom kontekstu razgovarat ćemo i o ekonomskoj suradnji – naveo je Dodik.

On je ukazao na opstrukcije na nivou BiH u vezi s određenim razvojnim projektima poput plina, u čemu im asistiraju stranci, neizabrani navodni visoki predstavnik.

– U tom pogledu želim da upoznam svakog svog sugovornika, pa ću s time upoznati naravno i predsjednika Putina vezano za tu praksu. U okolnostima u kojima se dešava problem s Ukrajinom zapadnjaci su se do te mere raspojasali ovdje da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihovo bunjište i da ovdje mogu čeprkati i raditi što hoće – rekao je Dodik.

Govoreći o Kosovu, Dodik je rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti tamo ne odlučuje nego radi prema instrukcijama svojih britanskih i drugih šaptača.

– Oni su odlučni tretirati Kosovo kao državu. Mi smo to gledali ovdje u BiH. To je gotovo isti koncept po kome oni žele napraviti unitarnu, centraliziranu zemlju. A uvijek su iza toga stajali stranci – naveo je Dodik.

 

Hercegovački portal