Naslovnica Zanimljivosti Pročitajte poziv na brisanje Hercegovine iz imena države BiH

Pročitajte poziv na brisanje Hercegovine iz imena države BiH

”Naziv Hercegovina treba biti korišten samo kao regionalni naziv i ništa više od toga”, navodi se. 

 

”Bosanski sabor će nakon nekoliko stoljeća, lutanja i stradanja, ponovo uvesti zaboravljenu, ali nekad uspješnu bosansku ideju i bosanski narod na domaću i svjetsku političku scenu i tako ćemo dokinuti zlokobnu politiku podjela i sukoba i početi ostvarivati ​​pozitivnu politiku ljubaznosti, humanosti, zajedništva. i prosperiteta. Jer, ako naš bosanski narod želi pobijediti zlo i politiku podjela i ako želi ostvariti bolju državu, mir, prosperitet i natalitet, onda mi moramo ujediniti bosansku naciju na političkom planu primjenom zajedničkog nam bosanskog identiteta i na taj način ostvariti jedinstvenu suverenu bosansku državu, tako da svi budemo pobjednici, da svi budemo ono što jesmo, da budemo ljudi, svoji na svom, kao jedinstveni politički bosanski narod, to jest bosanska nacija”.

Svi državljani u hotel?!

Stoji to u pozivu na Bosanski sabor na kojeg su pozvani ”svi državljani Bosne i Hercegovine” (sic!), a koji bi se trebao održati 24. rujna u sarajevskom hotelu Holiday. Naravno, ako svi mogu stati.

Tamo bi se trebala usvojiti Bosanska deklaracija za koju organizatori navode da će ”sigurno potaknuti nužno nam potrebne političke i Ustavne promjene u našoj voljenoj Bosni i Hercegovini”.

”Svaka država na svijetu ima svoj državni, politički narod, koji čini zajednicu svih njezinih pripadnika, to jest državljana. Tako i naša država Bosna i Hercegovina ima svoj državni politički narod, a to smo svi mi, koji smo se rodili u našoj domovini, pa je vrijeme da naše zajedništvo i jedinstvo, javno predstavimo u Bosanskoj deklaraciji”, naveo je organizator Nešad Alikadić.

U tekstu deklaracije, između ostalog, stoji kako se država ”mora preurediti u skladu sa načelima jedinstva svega što je čini državom”.

Predci i Svemir 

‘Mi bosanski ljudi, koji smo od naših predaka naslijedili naš bosanski jezik, naš bosanski identitet, našu bosansku zemlju, rijeke, planine i more, bosansku tradiciju i kulturu, našu bosansku državu i naš bosanski suverenitet, mi svi zajedno činimo jedinstveno, internacionalno priznaju bosansku naciju u Bosni i Hercegovini, članice Organizacije ujedinjenih nacija, čiji je jedinstveni naziv Bosanska nacija. Naziv Hercegovina treba biti korišten samo kao regionalni naziv i ništa više od toga. O ovoj budućoj korekciji imena naše države, kada ona bude i formalno izvršena, potrebno je obavijestiti Organizaciju ujedinjenih nacija”, navodi se, između ostalog, u tekstu deklaracije, prenosi Bljesak.info.

Alikadić, predstavljen na internetu kao prometni stručnjak i kao ”svjetski poznati arhitekta i bosanski patriota”, javnosti poznat kao zagovarač tužbe protiv Hrvatske radi Pelješkog mosta, objavio je i video u kojem pojašnjava ovu svoju ideju. Spominje čak i Svemir.

“Zato, mi bosanski ljudi moramo ojačati našu bosansku državu i naciju, tako da se ona može uspješno suprotstaviti svakoj agresiji i zaštititi bosanski narod od novog genocida koji nam spremaju naši neprijatelji”, naveo je.

borjana

Hercegovački portal