Naslovnica Život U Čapljini je danas svečano otkrivena bista dr. Jakova Pehara

U Čapljini je danas svečano otkrivena bista dr. Jakova Pehara

U sklopu obilježavanja manifestacija Dana grada danas je u Čapljini bilo svečano ozračje.

 

Razlog današnjeg okupljanja bio je odavanje časti čovjeku koji je zadužio ne samo ovaj grad nego i cijelu Hercegovinu i dao ogroman doprinos u razvoju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH.

Dr. Jakov Pehar rođeni je Čapljinac, a svima nama čapljinkama i čapljincima je to na čast i diku jer je upravo on jedan od zaslužnih što Čapljina slovi kao najljepši grad Hercegovine pa zasigurno možemo reći i šire regije.

Kao mali vid zahvale akademiku Peharu upravo ovaj park kojeg je on sam osmislio i uredio nosi njegovo ime, a danas Akademik Pehar u svome rodnom gradu dobiva Bistu.

Prije samog čina otkrivanja biste, pozdravnim riječima, nazočnima se obratio predsjednik dr. Dragan Čović, a nešto više o samoj ideji i realizaciji ovog projekta govorio je Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH akademika Mladena Bevandu.

Bistu su svečano otkrili predsjednik Čović i Bevanda i gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Čapljini rekao kako je ovo posebna prigoda, te kako Čapljina nije najljepši grad Hercegovine, ona je daleko najljepši grad Bosne i Hercegovine.

“Kada naglašavamo da želimo zaštititi svoju suverenost, konstitutivnost, svoj identitet u Bosni i Hercegovini, upravo to radimo kroz jednu od najznačajnih institucija hratskog naroda. Jakov Pehar nije bio samo prvi predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, on je dao jedan neizmjeran doprinos našem obrazovanju, našoj znanosti, našem gospodarstvu, stoga posebna zahvala gospođi Pehar i obitelji.

Gradonačelniče, sa svojim suradnicima i dalje držite ovaj grad na jednoj razini koja će biti svima nama na ponos. Štiteći svoj identitet, mi svoje velikane ne zaboravljamo. Svima veliko hvala, moramo znati cijeniti svoje hrvatske veličine. Budemo li znali na ovakav način odnositi se s velikanima hrvatskog naroda, ne trebamo sumnjati da ćemo zaštiti sve ono što je naša baština, tradicija i naša kultura”, poručio je danas u Čapljini Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Hercegovački portal