Naslovnica Zanimljivosti Po 100 KM i za oko 270 tisuća nezaposlenih u Federacij BiH

Po 100 KM i za oko 270 tisuća nezaposlenih u Federacij BiH

Svi nezaposleni u FBiH dobit će jednokratnu novčanu pomoć.

 

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak na sjednici u Mostaru Uredbu o dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Ostajući privržena principu prema kojem višak javnih prihoda izravno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada na ovaj način proširuje obuhvat svog programa pomoći i u njega uvrštava i nezaposlene osobe, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. kolovoza 2022. godine.

Ova naknada se smatra prihodom za vrijeme nezaposlenosti i spriječenosti za rad prema odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i iznosi 100 KM.

Ukupna sredstva za isplatu bit će osigurana u Proračunu FBiH za 2022. godinu. Sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade će biti doznačena županijskim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni popis korisnika.

Vlada će utvrditi konačan iznos sredstava koji će biti doznačen svakoj od županijskih službi za zapošljavanje. Nadležna županijska služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. studenoga 2022. godine.

Ukoliko nadležna županijska služba za zapošljavanje ne posjeduje podatak o transakcijskom računu ili taj podatak nije valjan (npr. naveden je pogrešan broj transakcijskog računa ili je on u međuvremenu zatvoren), osoba koje ostvaruje pravo na naknadu je dužna, najkasnije do 30. listopada 2022. godine, dostaviti nadležnoj županijskoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom transakcijskom računu. Ukoliko to ne dostavi u navedenom roku, gubi pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

Dopunom je u Uredbu dodan i novi stav u članku 19. koji glasi da će aktom poslodavca biti utvrđeni posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći. Dopunjena uredba stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

U obrazloženju dopunjene Uredbe navedeno je da se Federacija BiH i dalje suočava sa značajnim inflatornim pritiscima koji sve više pogađaju njezine građane. Nažalost, ova poskupljenja ne pogađaju sve građane jednako i posebno su bolna za one nižeg materijalnog statusa čiji životni standard naročito trpi posljednjih mjeseci.

Procjene su da će ovom odlukom biti obuhvaćeno oko 270.000 nezaposlenih osoba u FBiH, kaže se u priopćenju.

Hercegovački portal