Naslovnica Zanimljivosti Vlada Republike Hrvatske: Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu

Vlada Republike Hrvatske: Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je kako se kreće u izgradnju stadiona u Zagrebu. “Mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. U tome će sudjelovati država s financijske strane uz druge koji će biti uključeni u taj projekt. Isto tako, idemo u obnovu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske.

 

Temelj za to nam daje novi Zakon o sportu koji će stupiti početkom nove godine. On uvodi novitet da vlada svojom odlukom odredi one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Vlada će konzultirati ekspertizu HNS-a i druge aktere.

Sad se stvorio politički i financijski okvir na kojem radimo te u okviru konzultacija s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma i sporta da se pronađe financijski okvir kroz koji bi se izvršila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija.

Tu se misli i na Split gdje je reprezentacija igrača niz utakmica. Treba čestitati HNS-u što je vratio reprezentaciju u Split. Također Rijeka i drugi gradovi koji imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj. Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju”, rekao je Milić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Kustić: Zagreb zaslužuje novi stadion
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Hrvoje Kustić prije Milićeve izjave rekao je da Hrvatska ima najlošiju infrastrukturu kad su u pitanju stadioni i da se na tome mora poraditi. “Rezultati su odlični. Od 2018. godine svi zagovaramo izgradnju stadiona nakon svjetskog srebra, da će se uložiti u infrastrukturu.

Duboko se nadam da ćemo 2023. napokon krenuti s tim. S Čeferinom sam puno puta razgovarao, kao i sa Zvonimirom Bobanom koji je velika spona u razgovorima i dogovorima. Naš cilj je da se pokrene priča izgradnje stadiona u Zagrebu, ali i obnova kao što je Poljud, Varaždin, Koprivnica, Šibenik i ostali stadioni.

Gdje god bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija nazivat ćemo nacionalni stadion. Sigurno da Grad Zagreb zaslužuje novi stadion. Duboko se nadam da će se to na koncu i realizirati”.

Antolić: Dinamo cijelo vrijeme radi na tome da stadion zaživi
Član uprave zagrebačkog Dinama Krešimir Antolić dodao je kako je Milićeva potvrda sjajna vijest. “Prvi smo stavili u javnost preko predsjednika Barišića još prije nekoliko godina želju i potrebu da se u Maksimiru izgradi novi stadion. Dinamo cijelo vrijeme radi na tome da napravimo uvjete da taj stadion i zaživi.

Tako smo napravili i materijal koji je napravljen za natječaj koji je preduvjet za urbanistički i arhitektonski natječaj za novi stadion na Maksimiru. Napravljena je i studija isplativosti i to je Dinamo radio samostalno”, rekao je Antolić.

Pomoćnik pročelnice: Zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu gdje je stadion u Maksimiru”
Pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika Željko Matijašec rekao je kako je Grad Zagreb unazad godinu dana pojačao razgovore oko izgradnje stadiona u Maksimiru sa svim dionicima. “Grad je prije mjesec i pol dana poslao i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji da nam daju suglasnost da krenemo u daljnje korake izgradnje stadiona.

Treba podsjetiti da zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu gdje je stadion u Maksimiru. Odlučili smo da je krajnje vrijeme da to riješimo dogovorno s partnerima jer to je u interesu svih građana. Čekamo odgovor, ali nema razloga da se ne prihvati. Nitko od nas ne može čekati krajnji rok dok sudovi to odluče”, rekao je Matijašec.

Antolić: Mislim da će crkva dobro reagirati
Antolić je dodao kako je crkva prije više od 100 godina darovala zemljište građanima Zagreba zbog rekreacije. “To je zemljište do 1991. godine u katastru bilo u vlasništvu Dinama. Ne možemo biti uključeni u konkretne razgovore, to su stvari koje rješavaju grad i crkva. Mislim da će crkva dobro reagirati”, smatra Antolić.

Kustić je pohvalio suradnju s hrvatskom vladom i zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. “Ovaj modalitet je dobar kad je u pitanju infrastruktura od nacionalnog interesa. Modalitet da igramo u dijelovima Hrvatske gdje postoje uvjeti pokazao se jako dobar.

U proteklom razdoblju pokazali smo koliko znači ulagati u infrastrukturu. HNS je u protekle četiri godine uložio preko 110 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu”, rekao je Kustić.

Hercegovački portal