Naslovnica Život Europska unija daje 6,5 milijuna KM za bolji život na selu

Europska unija daje 6,5 milijuna KM za bolji život na selu

Europska unija projektom vrijednim 6,5 milijuna KM planira sljedećih nekoliko mjeseci podržati mala poljoprivredna gospodarstva, registrirane gospodarske subjekte, udruge građana, privatne ustanove ili poduzeća kako bi pokrenuli, kako stoji u pismu namjere, nove ekonomske ili socijalne aktivnosti kojima će diverzificirati svoje izvore prihoda ili doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života u ruralnim područjima.

 

Svi aplikanti na ovaj projekt mogu dostaviti svoje projekte do 21. studenoga ove godine preko služba lokalne samouprave – općine u formi koncept projektnih prijedloga, dok će jedinica lokalne samouprave objediniti sve pristigle projektne prijedlog.

U javnoj obavijesti koja stiže iz Saveza gradova i općina Federacije BiH prednost na davanje sredstva iz ovoga EU-a fonda imat će mala gospodarstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gospodarstava, a čiji prihod ne prelazi 50.000 KM, odnosno koja nisu upisana u jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza (PDV registar).

Ovim javnim pozivom od korisnika se neće zahtijevati da registriraju obrt, poduzetničku djelatnost ili poduzeće. Također, ovim javnim pozivom bit će podržane i inicijative i aktivnosti koje će doprinijeti boljoj zapošljivosti mladih u ruralnim područjima (poslovni inkubatori, razvojni hub-ovi…), unaprjeđenju inovativnosti i konkurentnosti ruralnih poduzeća (poslovni inovacijski centri), biznis-inkubatori, hubovi….

Dodatno, bit će podržane aktivnosti koje doprinose zapošljivosti i položaju žena u društvu kroz kreiranje infrastrukturne podrške kao što su vrtići, usluge potpore starijim osobama te za aktivnosti koje doprinose unaprjeđenju kvalitete života na selu, uključujući i mlade kao što su omladinski klubovi, sportski, edukativni i kulturno-umjetnički sadržaji…

Hercegovački portal