Naslovnica Politika Veliki povratak Maria Karamatića u hrvatsku politiku u BiH

Veliki povratak Maria Karamatića u hrvatsku politiku u BiH

Mario Karamatić ulazi u Parlament Federacije nakon 4 godine pauze. U ovom parlamentu je ukupno 98 zastupnika, a za razliku od prije 4 godine i 18 mandata, Hrvati će sada imati njih 20.

 

Iako se to znalo i ranije, praktično od sredine osmog mjeseca kada su ovjerene kompenzacijske liste, sada je postalo i službeno jer je to potvrdilo Središnje izborno povjerenstvo – Mario Karamatić se vraća u visoku politiku.

Predsjednik HSS-a u BiH koji je, budimo realni, na mala potom i na velika vrata vratio Herceg Bosnu u javni diskurs i postao jedan od najomiljenijih hrvatskih parlamentaraca, nakon pauze od 4 godine ponovno će djelovati u parlamentu.

Karamatić je, podsjetimo, bio izaslanik u hrvatskom klubu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH od 2014. do 2018. godine. U tom klubu bio je među aktivnijim zastupnicima, a po parametrima i mjerenjima u cijeloj PS BiH, Karamatić je bio jedan od najaktivnijih parlamentaraca općenito. U trenutnom mandatu (2018. – 2022.) Karamatić nije bio parlamentarac.

Na zadnjim izborima je nastupao zajedno na listi Hrvatskog narodnog sabora koju je predvodio HDZ BiH, a bio je kandidat za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Osim toga, bio je i nositelj kompenzacijske liste za istu razinu što mu je sa gotovo stopostotnom sigurnošću jamčilo neizravni prolazak kojeg je SIP sinoć samo potvrdio.

Karamatić nije uspio proći izravno iz izborne jedinice 10 – 410 (Posušje, Grude, Ljubuški i Široki Brijeg) te je osvojio 3692 glasa, a izravno su iz ove izborne jedinice prošli Stanko Musa, Dario Knezović (znamo, da, da, da, sve znamo…) i Marija Kikaš.

U ovom parlamentu je ukupno 98 zastupnika, a za razliku od prije 4 godine i 18 mandata, Hrvati će sada imati njih 20. Ukupno, 5 različitih hrvatskih stranaka će sjediti u Parlamentu FBiH, a to su dva HDZ-a, Hrvatski nacionalni pomak, Hrvatska republikanska stranka i HSS čiji je predsjednik Mario Karamatić.

O svom, ali i o rezultatu izbora općenito, na Facebooku se oglasio i sam Karamatić, a evo što je rekao: “Dođe tako vrijeme kada narod pokaže da je politički zreliji od svojih političkih predstavnika. Hrvatski narod je na ovim izborima pokazao i dokazao da je politički zreo.

Zahvaljajući puku hrvatskome u Bosni i Hercegovini broj predstavnika hrvatske političke volje ( Hrvate sa halal certifikatom sa lista nacional-islamističkih saraj stranaka ne računam ) u Predstavničkom domu Federalnoga parlamenta konstantno raste, sa 16 zastupnika 2014. god, 18, 2018. god na 20 zastupnika 2022. godine.

Kada tomu dodamo i maestralan rezultat zajedničke kandidatkinje svih hrvatskih stranaka u BiH sa preko 180 000 osvojenih glasova što reći.

Da je bilo političke zrelosti među strankama prilikom formiranja koalicija, koliko je bilo u narodu mogli smo ići i na 22-23 zastupnika i još sigurno jednoga, možda i 2 u državnom Parlamentu.

Uz nadu kako će i predstavnici stranaka politički sazrijeti do idućih izbora, puku hrvatskome mogu samo reći hvala Vam.

Hvala na svakom glasu za bilo koju listu sa hrvatskim predznakom. U skoro nemogućim uvijetima, sa izbornim Zakonom koji je kreiran da diskriminira hrvatsku političku volju, zahvaljujući Vašim glasovima ostajemo u poziciji da možemo štititi i zaštititi politička prava svoga naroda.”

Hercegovački portal