Naslovnica Zanimljivosti Srbija i Kosovo postigli dogovor

Srbija i Kosovo postigli dogovor

Srbija i Kosovo postigli dogovor o registarskim oznakama.

 

Šef europske diplomacije Josep Borrell objavio je u srijedu navečer da su pregovarači Srbije i Kosova postigli dogovor oko registarskih oznaka kako bi se izbjegla eskalacija na sjeveru Kosova, koji je većinski naseljen Srbima.

“Imamo dogovor. S velikim zadovoljstvom mogu objaviti da su glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU-a, dogovorili mjere za izbjegavanje daljnje eskalacije i da se potpuno usredotoče na prijedlog normalizacije svojih odnosa, “, rekao je Borrell na Twitteru nakon razgovora u Bruxellesu.

Kazao je da će Srbija prestati izdavati tablice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti daljnje korake po pitanju preregistracije vozila.

“Pozvat ću strane da razgovaraju o sljedećim koracima u narednim danima”, rekao je Borrell.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je 31. listopada u ponoć istekao rok koji je Vlada Kosova dala za provedbu odluke o zamjeni registarskih oznaka izdanih u Srbiji, a koje koriste Srbi na Kosovu.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg dogovora prema kojem bi registarske pločice, prema preporuci UN-ove misije (UNMIK), trebale imati neutralnu oznaku KS, a ne RKS, na čemu inzistira kosovska vlada.

Kosovo je od 21. studenog trebalo početi naplaćivati ​​kazne vozačima koji odbiju predati stare srpske registarske pločice, ali je to odgodilo za 48 sati, nakon zahtjeva SAD-a da se odgodi potez za koji Washington i Europska unija strahuju da bi mogao izazvati etničke nasilja.

Hercegovački portal