Naslovnica Sport Belgija za Hrvatsku može biti katapult koji će Vatrene baciti do finala

Belgija za Hrvatsku može biti katapult koji će Vatrene baciti do finala

Ne možemo reći da je Belgija ispit generacije, taj ispit Modrić i ostali senatori već su prošli, ali možda se može reći da je doktorat. Može li Belgija biti za Vatrene ono što je bila Argentina u Rusiji? Odskočna daska, katapult, topovski hitac koji će im podići samopouzdanje do neslućenih visina i baciti ih do finala.

 

 

Pobjedom i dobrom igrom protiv jedne od elitnih svjetskih reprezentacija posljednjih godina Hrvatska bi toliko narasla da bi se i u očima neutralnih promatrača prometnula u jednog od favorita turnira.

Ogroman ulog

Tanka je crta između uspjeha i neuspjeha na velikim turnirima, posebice Svjetskom prvenstvu. Ulog je ogroman. Zadnja utakmica u skupini protiv ne tako davno prvoplasirane reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici odlučuje o prolazu dalje.

Vatreni i Dalić sigurno to nisu htjeli, ali tako je ispalo. Maroko je pomrsio račune Hrvatima i Belgijcima, natjerao ih da u međusobnom okršaju odluče tko će u osminu finala. Naravno, moguća je i kombinacija da prođu dalje i Hrvatska i Belgija, ako se poklope rezultati i gol-razlika, ali to je opcija u koju se Vatreni ne smiju uzdati.

Ne smiju se uzdati ni u razdore i sukobe u belgijskoj momčadi. Takve situacije nerijetko znaju imati pozitivan, mobilizirajući efekt. Inat je dobro poznata kategorija u hrvatskom društvu. Vatrenima je često znao pomoći da izrone iz pepela i sve iznenade.

Kako čuvati Lukakua?

Romelu Lukaku vraća se u udarni sastav Belgije. On je vođa i lider te momčadi, njezin ključni igrač. To naglašavaju svi Belgijci. Crveni vragovi nadaju se da će biti okidač za novu renesansu.

Svakako da će biti važno zaustaviti Lukakua. Mateo Kovačić ponudio je kratak savjet hrvatskim stoperima.

“Nemojte se s njim hrvati”, poručio je Kovačić na press-konferenciji.

Što to u prijevodu znači? Budući da je iznimno snažan, Lukaku provocira fizičku igru. Naravno da u duele treba ići čvrsto, ali prije svega pametno, s pravim tajmingom i osjećajem za prostor.

Treba igrati svoju igru

Najlakše ga se čuva ako ga se izvuče daleko od vrata, ako se spriječi protok lopte. Tu će veliku ulogu odigrati vezni igrači. Naravno da je bitno kako će Vatreni čuvati Lukakua ili De Bruynea, no u nogometu pobjeđuje momčad.

Veća želja, glad, volja za pobjedom čitave momčadi odigrat će glavnu ulogu. Nerijetko se dogodi da u takvim utakmicama junak bude netko od koga bismo to najmanje očekivali. Bit će preopasno ako se Vatreni previše koncentriraju na Lukakua i De Bruynea, a zapostave ostale.

Hercegovački portal