Naslovnica Kultura Hercegovački ponos Marin Topić. Od Kršne moje Hercegovina do Zemlje humske

Hercegovački ponos Marin Topić. Od Kršne moje Hercegovina do Zemlje humske

Prvu uljanu sliku naslikao je kao trinaestogodišnjak. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981 i upravo te godine naslikao Gospu Međugorsku, što je u to doba, iz poznatih nam razloga, bilo društveno opasno.

 

Prvu samostalnu izložbu imao je u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, godine 1982. Uslijedila je druga, u Zagrebu, godinu dana kasnije, a treća u Sarajevu 1985 godine, nazvana Kršna moja Hercegovina.

Od 1987. godine, u Munchenu studira njemačko slikarstvo devetnaestog stoljeća. U to doba, u Njemačkoj je izlagao tri puta u Pforzheimu, Karlsruheu i Dusseldorfu.
Godine 1989. odlazi u Californiju. Izlagao je u San Franciscu i Los Angelesu.

U Mostar se vraća 1990. i dvije godine kasnije sudjeluje na skupnoj izložbi mostarskih slikara u Splitu. 1994. godine postaje članom Udruženja hrvatskih likovnih stvaratelja Herceg-Bosne, nakon toga i Federacije BiH. Redovito sudjeluje u skupnim izložbama Udruge, prenosi Hercegovina.in.
Godine 1999., zajednički izlaže s akademskim slikarom Zlatkom Melcherom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Tijekom Dana Matice hrvatske Mostarskog proljeća 2006, u Mostaru je priređena velika Topićeva monografska izložba, a poslije se ta velebna izložba nazvana Zemlja humska, preselila u galerije i gala prostore Dubrovnika, Splita, Zagreba, Podgorice i Sarajeva, gdje ju je ukupno vidjelo oko 100.000 posjetitelja.
Vrhunac karijere ovoga našega genija je izložba pod nazivom “Zemlja humska – kist i Krist organizirana je u Galeriji Aluminij povodom 40 godina djelovanja našega Marina. Galerija je te večeri bila pretijesna da primi sve poklonike Marina Topića, tako da je dobar dio njih tu večer ostao i pred vratima izložbenog prostora.

Hercegovački portal