Naslovnica Crkva Prastaro svetište Misište-Bile! Na mjestu starog uskoro novi hrast

Prastaro svetište Misište-Bile! Na mjestu starog uskoro novi hrast

Bura koja je u travnju prošle godine snažno puhala u Hercegovini uništila je najveći stoljetni hrast na Misištu, ovih dana sadi se novi.

Stoljetnih hrast ispod kojeg su nebrojeno ljudi jelo, družilo se i sastajalo nije izdržao snažnu buru koja je pogodila Hercegovinu u travnju prošle godine, tada je hrast bio rascijepljen od zemlje sve do krošnje te da se nakrivio prema tlu, tako je zub vremena načeo popularne stoljetne hrastove.

Ovih dana u organizaciji Eko udruge Prijatelji Bila “Misište” oštećeni hrast je uklonjen i mjesto je pripremljeno za novi koji će, ne sumnjamo, nastaviti tradiciju svog prethodnika.

Prije nešto više od 15 godina članovi spomenute udruge uredili su okoliš Misišta i prema prijedlogu stručnjaka pokušali su zaštititi hrastove oko kojih su napravili kamenu ogradu i nasuli dodatni sloj zemlje.

Stoljetni hrastovi simbol su Misišta. Najstariji stanovnici Grabove Drage pričaju da su njihovi roditelji, bake i djedovi pričali da su izgled i veličina ovih hrastova bili ovakvi i u njihovoj mladosti.

Danas, posebice u dane vikenda mnogi izletnici se odmaraju u njihovoj hladovini.

Hercegovački portal