Naslovnica Život Hercegovac (88) koji je otvorio “Zdravu vodu” traži suprugu: Volio bih da...

Hercegovac (88) koji je otvorio “Zdravu vodu” traži suprugu: Volio bih da je plavuša i vitka

Stanko Crnogorac iz Posušja ima 88 godina i ne gubi nadu u ljubav. Naime, odlučio se oženiti te otkrio koje kriterije bi njegova izabranica trebala ispuniti.

 

Završio je srednju Turističko-ugostiteljsku školu u Mostaru, radio pet – šest godina u Njemačkoj pa se vratio u bivšu Jugoslaviju na poziv brata.

Doselio se u Jablanicu. Tamo je brat radio na hidrocentrali pa se Stanko zaposlio u blizini kao konobar u hotelu Čvrsnica.

“Loše mi je bilo u tom hotelu. Bilo je lijepo konobariti, jer u Njemačkoj sam i čistio snijeg, kopao kanale, vozao radnike po bauštelima, ali u hotelu u Jablanici sam patio s lošim kolegama. Zločesti skroz bili, pogotovo jedna pokvarena konobarica, Crnogorka. Ona bi naplatila račun potajno, a meni blok nabila na ekser pa bi ispalo da nisam naplatio. Onda bi mi odbijali od plaće, a ona bi uzela sebi pare. Loše bilo skroz, a morao sam raditi zato što je bilo puno nas braće i sestara – osmero. Ja sam najmlađi i jedini još živ”, rekao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tada je odlučio u Jablanici otvoriti restoran Zdrava voda, kojeg trenutno vodi njegova nećakinja.

“Poznat je po vodenom ražnju i janjetini! Bio je to prvi restoran u zoni, onda ih je iza mene ‘niklo‘ još 10-ak. Bio sam tu prije Gojka”, naveo je i dodao da se u doba socijalizma smjelo otvoriti ovakav obrt, ali sa samo tri zaposlena.

“Ja sam ih imao 10! Kad bi došla inspekcija, trči niz Neretvu! Čim inspekcija ode, nastavljamo raditi normalno. Bio sam u Zdravoj vodi 20 godina, vrtili smo po četri janjca u isto vrijeme. Donio sam prvi vodeni ražanj iz Banja Luke. Onda je došao rat”, ispričao je.

Tvrdi da je shvatio da će “biti problema ako ostane ovdje zato što je Hrvat, a sve puno muslimana”.

Otišao je živjeti u Švedsku. Bio je u braku desetak godina. Nema djece.

“Lijepa mi je žena bila. Bila je Miss Mostara, mlađa od mene 20-ak godina. Kasno sam se oženio. Imao sam oko 40 godina, a ona 20. Uvijek sam volio mlađe, ali je problema u tom braku. Žena mi je postala alkoholičarka i ‘hodalica‘”, naveo je i objasnio kako je “hodala” s drugim muškarcima.

Odlučio je dati priliku novoj ženi i opisao kako bi trebala izgledati i koliko godina imati.

“Volio bih da je plavuša i ‘šlang‘ (vitka). Ne volim podebele. Šta će mi veliki stomak? Nemam ga ni ja. Ne bih uzeo strankinju, samo našu katolkinju. Ustvari, ne mora biti vjernica, ionako ljudi sve manje idu u crkvu. Ne bih ženu iz Ukrajine, Srbije ili Švedske. Ajde, možda Šveđanku i bi, one su slične našima, ali jezik je problem. Ne mogu čekati 10 godina da nauči”, rekao je.

Preferira Hrvatice. Nakon potresa u Petrinji je išao tražiti suprugu, ali nije našao “odgovarajuću”.

Volio bi da je do 50 godina stara i da ima jedno dijete, obvezno muško.

“Dječak bi trebao imati najviše 10-ak godina. Ja bih ga odgojio k‘o da mi je sin, treba mi nasljednik. Svega imam, neka slobodno provjeri na katastru”, kazao je on.

Hercegovački portal