Naslovnica Život Srbija morati priznati Kosovo, samo je pitanje kako će se to priznanje...

Srbija morati priznati Kosovo, samo je pitanje kako će se to priznanje prezentirati javnosti

Dužnosnici Kosova i Srbije održali su još jednu rundu višesatnih pregovora, koje su obje strane ocijenile “povijesnim” i “odlučujućim”.

 

Očekivano, nakon sastanka uslijedile su izjave Vučića i Kurtija, a obje su strane rekle ono što je bilo najrelevantnije javnosti na Kosovu i u Srbiji.

No, kada govorimo o sporazumu Europske unije za Srbiju i Kosovo, on sadrži nekoliko točaka koje službeno potvrđuju da će Srbija morati priznati Kosovo, samo je pitanje kako će se to priznanje prezentirati javnosti.

Vučića potencijalno očekuje velika nagrada ako potpiše sporazum o Kosovu.

Beograd i Priština načelno su se složili da će prihvatiti europski plan za Kosovo, ali još nije potpisan sporazum. Prema Vučićevim riječima, očekuje se da će do 24. ožujka biti potpisano “nešto”. Time bi se spriječilo da Zapad upotrijebi “štap”, odnosno kaznu, ako dvije strane nisu konstruktivne.

Nagrada za Srbiju

Budući da je Srbija prihvatila prijedlog zapadnih partnera, Beograd sada potencijalno očekuje velika nagrada. To mogu biti investicije poput Mercedesa ili ubrzanje na putu do punopravnog članstva u EU.

Kako prenosi portal Nova.rs, Vučić je početkom prosinca u Bruxellesu održao sastanak s predstavnicima Mercedesa, Rio Tinta i Europske banke za obnovu i razvoj, a povod je bila velika investicija koja bi, kako se navodi, trebala stići u Srbija, prenosi klix.

Prema neslužbenim informacijama, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vrijedan je oko 2,7 milijardi eura. Na sastanku u prosincu dogovoreno je da će ugovor biti potpisan krajem veljače, a da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u ožujku.

Kako se navodi, Srbija bi trebala dobiti tvornicu električnih automobila, a ta bi investicija trebala biti jedna od tzv “poklon” za Srbiju ako u potpunosti prihvati francusko-njemački prijedlog za Kosovo i uskladi svoju vanjsku politiku s EU.

Zapad je odlučio

Dragan Popović iz Centra za praktične politike ističe za Novu da ovaj “poklon” za Vučićevo prihvaćanje sporazuma može biti višestruko koristan, u smislu dolaska stranih investitora, otvorenijeg puta ka članstvu u EU i niza drugih. stvari.

Ipak, Popović smatra da ne treba očekivati ​​”široku ruku Zapada”.

Smatra da je Vučić već sudjelovao tijekom 10 godina, jer je Kosovo davno trebalo skinuti s dnevnog reda. Stoga nije realno očekivati ​​previše ustupaka Zapada, ali ono što će se dobiti svakako mogu biti investicije i brži put u EU.

“Dosta je teško u ovom trenutku odrediti što će se dati Srbiji. Vidjeli smo da se u medijima navodi da će Mercedes doći, ali ne bih trebao reći da će to biti sve”, rekao je.

Rekao je da će to potencijalno biti dio paketa sa Zapada.

“S druge strane, treba imati na umu da je već dobio dosta “mrkvi” u prošlosti. Pustili su ga da odugovlači 10 godina, što je na neki način već nagrada. Potrošio je kredit i sada tu smo gdje jesmo”, zaključio je.

Hercegovački portal