Naslovnica Politika Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH!

Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH!

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela je danas odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena na potvrđivanje potpredsjednicima.

 

Nakon što predsjednik Federacije BiH donese odluku o imenovanju Vlade, suglasnost moraju dati dva potpredsjednika, a potom će ona biti upućena Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na usvajanje.

Na temelju dogovora o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i Pravde (NiP) i Naše stranke, kandidat za premijera Federacije je predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Tom odlukom za ministra financija predložen je Toni Kraljević (HDZ), za ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), za ministra unutarnjih poslova Almin Hopovac (SDP), Vedran Škobić (HDZ) za ministra pravde, dok je za ministra energetike, rudarstva i industrije predložen Adis Bubalo (Stranka za Bosnu i Hercegovinu).

Također, za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević (HDZ), za ministricu prometa i veza Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), a za ministra Hasan Hasan. branitelja Handžić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu), a za ministra zdravstva Milenko Bevanda (HDZ).

Dužnosti ministra obrazovanja i znanosti trebao bi obnašati Vedran Lakić (SDP), ministra trgovine Anel Kljako (National European Union – NES), ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministrice okoliša i turizma Nasiha Pozder. (Naša stranka), ministar prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić (NSZ).

Rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH je 6. travnja, a koalicijski partneri se nadaju da bi sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi bila imenovana Vlada mogla biti održana do 6. travnja.

Inače, Nermin Nikšić je ranije danas govorio o Vladi FBiH.

Govoreći o Vojinu Mijatoviću kao ministru unutarnjih poslova (što je bio prvi prijedlog), Nikšić je rekao da Mijatović nije bio previše zadovoljan tim rješenjem, pa su ga malo rotirali.

“Imali smo takve stavove naših partnera, ali mislim da ti partneri nisu zaslužili da poštujemo njihove želje, kada su ostali pri svojim odlukama”, rekao je Nikšić.

Trojka se usprotivila i imenovanju Anela Kljake. Nikšić je dodao da su o ovom pitanju komunicirali sa NSZ.

Na pitanje zašto je tražio dodatnu provjeru Bradare, rekao je da je provjeru tražio upravo zato što je za ministra predložen čovjek koji ima tu “hipoteku” zlouporabe u procesu koji će Vladu opteretiti prisutnošću evidentne korupcije.

“Nažalost, stranka koja ga je prihvatila ne prihvaća tu logiku. Mi smo to jasno rekli. Imamo dva izbora: blokirati imenovanje Vlade zbog jednog rješenja (Anel Kljaka) kada smo došli do kraja ili ga progutati i rješavati u hodu.»Partneri smatraju da treba nastaviti rješavati u hodu«, rekao je Nikšić.

Na pitanje očekuje li intervenciju Schmidta, kazao je da, ako dođe do blokade, ustvrdio je da bi vrhovni autoritet u ovom slučaju, OHR i visoki predstavnik, trebali reagirati zbog takve situacije, nažalost.

Istaknuo je kako im ne bi trebala nikakva Schmidtova intervencija ako bi se Lendo i njegova stranka ponašali demokratski i prihvatili da postoji parlamentarna većina.

Hercegovački portal