Naslovnica Život Program obilježavanja 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda

Program obilježavanja 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda

Konferencija za medije u povodu obilježavanja 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, održana je u srijedu 10. svibnja 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu.

 

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Glasnogovornik Ancić najavio je da će u organizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu i župom Bleiburg, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, Kirchplatz 2, u Bleiburgu u petak 12. svibnja 2023. s početkom u 18 sati biti slavljena sveta misa za sve žrtve Bleiburga i križnih putova na završetku Drugoga svjetskog rata. Misu će predslaviti ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Pozvani su vjernici hrvatskih katoličkih misija iz Austrije i susjednih zemalja da se uključe u molitveno spomen-slavlje za sve poratne žrtve hrvatskoga naroda, a veće skupine hodočasnika zamoljene su da svoje sudjelovanje prijave putem elektroničke pošte (hip@hbk.hr) do 10. svibnja 2023., rekao je Ancić. Napomenuo je da svećenici trebaju ponijeti albu i štolu bijele boje.

Idućeg dana, u subotu 13. svibnja, na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu, molitvu za bleiburške i žrtve križnih putova u 9:30 predvodit će generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak. U ime islamske zajednice molitvu će izreći imam Islamske zajednice u Zagreb Halid efendija Dolić.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a HBK je suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Istoga dana, u 12:15 ispred crkve Muke Isusove u Maclju misu zadušnicu će predslaviti predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

U nedjelju 28. svibnja u 12 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca bit će održana središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Misu će predslaviti umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar.

Milan Kovač najavio je da će Počasni bleiburški vod organizirati i akademiju o temi „Bleiburg i križni putovi“ te okrugli stol o događanjima u Austriji posljednjih nekoliko godina, poput uklanjanja hrvatskog grba sa spomen-obilježja i problema s vlasništvom nad zemljom na Bleiburškom polju.

Kovač je rekao i da je podignuta tužba na Austrijskom upravnom sudu radi vraćanja grba, na kojoj su, među ostalima, angažirani najveći stručnjaci u području heraldike.

Istaknuvši da u Bleiburg nisu išli veličati nikakve sustave, države ni ideologije, nego obilježiti sjećanje i pomoliti se za sve ubijene od Bleiburga do grčke granice, izrazio je nadu da će austrijsko pravosuđe omogućiti da se komemoracija vrati na Bleiburško polje.

Hercegovački portal