Naslovnica Društvo Upozorenje: Stižu nove superćelije, tuče i tornada

Upozorenje: Stižu nove superćelije, tuče i tornada

Izuzetno jaki vjetrovi mogli bi uzrokovati ozljede i veliku štetu na drveću u parkovima. Slično kao što smo vidjeli prošli tjedan, navodi slovenski meteorolog Marko Korošec te ističe da slijedi teška prognoza za središnju Europu i Balkanski poluotok sa ekstremnim uvjetima za ogromnu tuču, razorne vjetrove i tornada u ponedjeljak i utorak.

 

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor niza tekstova o vremenu na severe-weather.eu portalu objavio je jedno od najozbiljnijih upozorenja vezano uz nevrijeme koje nas očekuje u iduća tri dana. – Posljednja dva tjedna pokazala su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi.

Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Značajnije nepogode, uključujući vrlo veliku tuču, predviđaju se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju, navodi Korošec.

– Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi, upozorava Severe Weather koji unutar svog upozorenja posebno apelira da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampiranju.

VREMENSKA PROGNOZA

U ponedjeljak 24.7.2023., sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 39 °C.

U utorak 25.7.2023., sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne pljuskovi i grmljavina su mogući u sjevernim, sjeverozapadnim i djelimično središnjim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne povremeno jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 28, a dnevna od 32 do 38 °C.

U srijedu 26.7.2023., pretežno oblačno i osjetno svježije vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjeveroistočnim, istočnim i djelimično središnjim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padalinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom. Prama kraju dana postupni prestanak padalina i smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 °C.

U četvrtak 27.7.2023., pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 32 °C.

Hercegovački portal