Naslovnica Život Upozorenje o izvanrednom hidrološkom stanju u HNŽ-u i ŽZH

Upozorenje o izvanrednom hidrološkom stanju u HNŽ-u i ŽZH

Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je obavijest o izvanrednom hidrološkom stanju za 4. i 5. kolovoza.

 

Kako se navodi u obavještenju, uslijed najavljenih jakih lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, lokalno je moguća pojava grada koje se očekuju u narednim danima, a na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja.

Obavijest o prognozi mogućih povećanja vodostaja, te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški i Široki Brijeg.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporuča se dodatni oprez.

Mjerodavne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest s uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar napominju kako se obavijest izdaje na osnovu prognoziranih podataka padalina, te eventualne promjene vremenske prognoze mogu utjecati i na prognozirano hidrološko stanje.

Hercegovački portal