Naslovnica Život U Grabovici se obilježava 30. godišnjica zločina nad hrvatskim civilima

U Grabovici se obilježava 30. godišnjica zločina nad hrvatskim civilima

Udruga hrvatskih stradalnika ”Grabovica ’93” Mostar obilježit će u subotu, 9. rujna 30. godišnjicu zločina nad Hrvatima, civilnim žrtvama Domovinskog rata iz Grabovice, koje su ubili pripadnici Armije BiH.

 

Obilježavanje će početi u 11 sati polaganjem vijenaca na spomenik civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice i Putom križa od spomenika do groblja.

Nakon toga, služit će se misa na mjesnom groblju za ubijene civile Grabovice, priopćio je Organizacijski odbor za obilježavanje 30. obljetnice stradanja Hrvata civila Grabovice.

Na današnji dan 1993. godine pripadnici Armije BiH počinili su strašan zločin nad Hrvatima u selu Grabovici na obali Neretve 12 kilometara nizvodno od Jablanice. Na posebno okrutan način ubijena su 33 Hrvata, a za 17 njih još uvijek se traga jer su bačeni u Neretvu.

Najmlađa žrtva Mladenka Zadro, par dana prije pokolja napunila je četiri godine. Prema obdukcijskom nalazu na Patološkom odjelu KBC Firule u Splitu, iskazima svjedoka i naknadnoj rekonstrukciji događaja, zaključeno je da je većina žrtava ubijena na veoma svirep način: Jozo Brekalo bio je razapet na križ nakon čega mu je otkinuta glava i nabijena na kolac; Luca Brekalo dugo je mučena da bi na kraju bila živa zapaljena; Ivan Šarić je ubijen pred ženom Ljubicom Šarić koja je tada silovana, a nakon dugog zatočeništva, razmijenjena, a kada je došla u Mostar izvršila samoubojstvo, što je posljedica pretrpljenih stresova.

Oni koji nisu ubijeni zatočeni su u logor “Muzej” u Jablanici gdje su ostali sve do razmjene u ožujku 1994. godine. Ovaj pokolj koji se dogodio u noći s 8. na 9. rujna bio je dio akcije Armije BiH “Neretva 93”, a za njega su do sada na sudovima BiH osuđena petorica bivših pripadnika Armije BiH. Ali samo za pojedinačne zločine, a ne i za ratne zločine.

Haaški sud sudio je po zapovjednoj odgovornosti za ovaj pokolj, kao i za onaj u Uzdolu generalu ABiH Seferu Haliloviću ali je oslobođen te je sud zaključio kako operacija “Neretva 93” nije niti postojala.

Hercegovački portal