Naslovnica Društvo Sanacija mosta u Počitelju mogla bi trajati mjesecima

Sanacija mosta u Počitelju mogla bi trajati mjesecima

Prošlo je više od mjesec dana od kako je objavljena vijest da je jedan od najviših i najkompleksnijih mostova u Počitelju napukao. Iz Autocesta FBiH su kasnije potvrdili da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te da se radi na sanaciji.

 

Ali, od tada nema informacija što se dogodilo i koliko će koštati sanacija mosta, koji je pukao iako ta dionica puta nije ni puštena u promet.

Na službene upite NAP-a iz JP Autoceste FBiH nisu odgovorili, a saznaju da će sanacija mosta koštati više milijuna eura.

Prema neslužbenim informacijama urađeno je skeniranje čeličnih užadi za sprezanje konstrukcije, te je utvrđeno da položaj kablova odstupa od projekta ovisno od položaja u mostu od 30 do 60 centimetara.

Izvođači radova presama su pokušali zategnuti čeličnu konstrukciju, ali tada je počeo pucati beton! I sada se još ne zna na koji način bi se sanacija mogla izvesti.

I već je sada poznato da će sanacija mosta trajati više mjeseci, ali u Autocestama nismo mogli provjeriti saznanja, jer na službeni upit Patrije nisu odgovorili.

Ovaj most je visok više od 100 metara i dug skoro jedan kilometar što ga čini jednim od najviših u regiji i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C.

On je kontinuirani prednapeti armirano-betonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje čijom su izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u vremenu pred nama može očekivati dinamičnije izvođenje radova, međutim došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene.

Iako se očekivalo da će na jesen ove godine biti potpuno završena gradnja, čini se da to ostaje misaona imenica.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) čiji je HERING podizvođač.

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a.

Izgradnjom mosta Počitelj premošćuje se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče.

Hercegovački portal