Naslovnica Društvo Vrhovni sud FBiH oslobodio optužbi za ratne zločine pripadnika HVO-a

Vrhovni sud FBiH oslobodio optužbi za ratne zločine pripadnika HVO-a

Vrhovni sud FBiH oslobodio optužbi za ratne zločine bivšeg pripadnika HVO-a Željka Marića.

 

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je oslobodio optužbi bivšeg pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Željka Marića zvanog Nindža za navodne ratne zločine počinjene nad zatočenim bošnjačkim civilima na području Vareša u jesen 1993. godine.

Prema odluci sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Jasmina Begić, nije bilo dokaza da je ovaj rođeni Kakanjac nanosio ‘snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš’, što mu je tužiteljstvo stavljalo na teret.

On je najprije presudom Županijskoga suda u Zenici proglašen krivim, nakon čega je postupak pred županijskim sudom ponovoljen zbog odluke Vrhovnoga suda FBiH te je oslobođen krivnje.

Na takvu odluku se žalilo županijsko tužiteljstvo, no obrana koju je predvodio odvjetnik Davor Martinović je te navode predstavila lažnima i krivotvorinama. Zahtjev tužiteljstva je Vrhovni sud Federacije BiH nedavnom presudom koja je upravo dostavljena stranama u postupku odbacio i proglasio pravomoćno oslobađajuću presudu.

Ovo je bio iznimno težak pravosudni postupak budući je bivšeg pripadnika HVO-a teretilo čak šest svjedoka, a na kraju se pokazalo da se radilo o lažnim optužbama.

Hercegovački portal