Naslovnica Crkva Vjernici pale svijeće, mole, zavjetuju… na grobu fra Bernarda Marića!

Vjernici pale svijeće, mole, zavjetuju… na grobu fra Bernarda Marića!

Foto: Hercegovački portal

Tri godine proletješe, a njegovo djelo sve je veće. Iako netko besramno, nakon što je fra Bernard Marić završio u bolnici te godine, na puno grublji način od ovog koji smo prenijeli, reče: “Kad fra Bernard umre, umrijet će i Grude”, to se nije dogodilo.

 

Niti je umro fra Bernard, niti Grude umriješe, na onaj način kako bi neki htjeli, a i istina nekako pronalazi put u svijet, premda je ubijaju sa svih strana, ubijaju je čak i oni koji svako jutro s oltara zazivaju Gospodina, a u srcu oko kojeg se zmija savila, njeguju laž i na temelju nje žele provesti sulude ideje iz jednog vremena ovjenčanog mržnjom i razaranjem hrvatskog bića.

Fra Bernard Marić, taj nesalomljivi štit Gruda i rodnih gruda diljem Hercegovine, živi u srcima. Na njegovom grobu svakodnevno su zapaljene svijeće. Vjernici mole, zavjetuju… “Bože blagoslovi Hercegovu zemlju po molitvi Bogu i Hercegovini vjernih, a za Nebo rođenih svećenika, fra Bernarda Marića i drugih mučenika”, glasi jedna od molitvi.

Fra Bernard, ta gromada koja reče moćnicima onog vremena, od danas je cijela Hercegovina za mene jedna velika župa… mogu biti poslušan vama moćnicima, ali kada bih vama bio poslušan i pristao na vašu laž i prevaru, onda ne bih bio poslušan Bogu, a Njega ni pod koju cijenu ne želim iznevjeriti.

– Istina, hijerarhija je unutarnji zakon ovog svijeta. Reci ptici da nije ptica. Ona odleti. Hoću kazati da zakone stvaraju ljudi, pa se zakoni mijenjaju da bi bili usklađeni sa životom. A zar demokracija nije ljudska vrijednost u 21. stoljeću? Zar ne treba u pravljenju zakona pitati ljude, obične pučane i svećenike? Nego nekima ta hijerarhija služi da stvaraju neprirodne zakone koji ponižavaju ljude. Nažalost, u našem vremenu stvaraju zakone koji će legalizirati nasilje. Zar Isus nije razapet po zakonu? Po zakonu su formirani koncentracijski logori i ubijeni milijuni ljudi. Ispada da su zakonito smaknuti i hercegovački franjevci nakon Drugog svjetskog rata… 

Danas, kada moćnici ovog svijeta Gospodara Neba i Zemlje žele potpuno gurnuti u drugi plan, samo da im deseci godina mizernog života prođu u hedonizmu, fra Bernardove riječi odjekuju, poručuju, ohrabruju…

Pišu: Grude.com

Hercegovački portal