Naslovnica Sport Pobjeda u Walesu Vatrenima otvara vrata raja

Pobjeda u Walesu Vatrenima otvara vrata raja

Sve je jasno! Pobjeda u Walesu Vatrenima otvara vrata raja. Izgubi li, Hrvatskoj prijeti totalna drama.

 

U nekom ekstra-ludom scenariju, Hrvatska na Euro može i s još samo jednim bodom.

Hrvatska je i nakon teškog osječkog četvrtka ostala reprezentacija koja u skupini D kvalifikacija za Euro 2024. drži konce raspleta u svojim rukama. Pobijedi li momčad Zlatka Dalićau posljednja tri dvoboja Wales, Latviju i Armeniju, s 19 bodova će osvojiti prvo mjesto u skupini, bez obzira na rezultate drugih utakmica. I Turska može maksimalno do 19 bodova, no u toj priči takav učinak bio bi joj dovoljan samo za 2. mjesto u skupini jer je lošija od Hrvatske u međusobnim dvobojima. Ne bi se Turci žalili, i druga pozicija vodi na Euro.

Pobjeda u Cardiffu omogućila bi Vatrenima potpuno miran studeni, jer bi im još samo jedan bod nedostajao da i matematički osiguraju drugo mjesto. Poraz u Latviji i domaći bod s Armenijom, primjerice, bili bi sasvim dovoljni za vađenje vize za Euro. Mogla bi Hrvatska do Njemačke i s dva poraza u studenom u slučaju da Armenija na svojem travnjaku ne svlada Velšane. Hrvatska bi nakon pobjede u Cardiffu mogla ostati bez direktnog plasmana samo kada bi izgubila oba dvoboja u studenom, a Armenija upisala trijumfe nad Walesom i u Maksimiru.

Sve bi ta pobjeda na zapadu Velike Britanije riješila, no ni bod ne bi bio tako loš. S Walesom je u Splitu završilo 1:1, a budući da golovi u gostima više nisu kriterij, bude li u Cardiffu bez pobjednika, a Hrvatska i Wales skupinu završe s istim brojem bodova, presuđivala bi ukupna gol-razlika, koja je trenutačno uvjerljivo na strani Vatrenih (+7 u odnosu na velških -1). Bod u Cardiffu i pobjeda u Rigi nad Latvijom bili bi Hrvatskoj dovoljni za Euro, bez obzira na ishod posljednjeg kola u Zagrebu s Armenijom.

No ako Hrvatska kapitulira u Cardiffu, sve se komplicira, iako ni to ne bi moralo rezultirati kobnim raspletom. Kad bi Hrvatska potom u zadnja dva kola osvojila svih šest bodova, bez jednog od prva dva mjesta ostala bi samo u slučaju da Turska svlada Latviju, potom Wales pobijedi Armeniju u gostima pa u posljednjem kolu i Tursku kod kuće. Trojac na vrhu tada bi imao 16 bodova, s tim da bi na posebnoj tablici međusobnih ogleda Wales bio prvi, Turska druga, a Hrvatska treća. Nada u Euro bi ostala, no za njega bi se Vatreni morali boriti u teškom play-offu koji je na rasporedu u ožujku sljedeće godine. Četiri boda, od kojih barem jedan osvojen sutra protiv Walesa, Hrvatskoj praktički donose direktni plasman na njen sedmi Euro.

Realni raspleti u posljednja tri kola

Najbolji

8. kolo: Turska – Latvija 1, Wales – Hrvatska 2

9. kolo: Armenija – Wales 2, Latvija – Hrvatska 2

10. kolo: Hrvatska – Armenija 1, Wales – Turska 2

Redoslijed: Hrvatska 19, Turska 19, Wales 10, Armenija 7, Latvija 3.

Korektni

8. kolo: Turska – Latvija 1, Wales – Hrvatska X

9. kolo: Armenija – Wales 2, Latvija – Hrvatska 2

10. kolo: Hrvatska – Armenija 1, Wales – Turska 2

Redoslijed: Turska 19, Hrvatska 17, Wales 11, Armenija 7, Latvija 3.

Užasni

8. kolo: Turska – Latvija 1, Wales – Hrvatska 1

9. kolo: Armenija – Wales 2, Latvija – Hrvatska 2

10. kolo: Hrvatska – Armenija 1, Wales – Turska 1

Redoslijed: Wales 16, Turska 16, Hrvatska 16, Armenija 7, Latvija 3.

Međusobne utakmice

Turska 3 2 0 1 3:2 6
Hrvatska 3 1 1 1 3:2 4
Wales 2 0 1 1 1:3 1

KOEFICIJENTI BOOKMAKERA ZA PLASMAN NA EURO

Hrvatska – 1,10

Turska – 1,20

Wales – 4,00

Armenija – 15,00

U najluđem raspletu Hrvatska na Euro može i s 11 bodova

S tri poraza Hrvatska nikako ne može do druge pozicije, no u jednom ludom raspletu čak i u slučaju sutrašnjeg poraza, još samo jedan osvojeni bod može joj donijeti Euro. Ako, dakle, Wales dobije Hrvatsku i potom izgubi od Armenije i Turske, skupinu će završiti s 10 bodova, dok bi Hrvatska došla na 11 nakon poraza od Walesa i Latvije te remija s Armenijom. Armenci bi tada isto imali 11 bodova, no završili bi treći jer imaju lošiji skor s Hrvatima. Ne treba na to baš računati, ali još je uvijek moguće…

Najluđi rasplet u kojem Hrvatska profitira

8. kolo: Turska – Latvija 1, Wales – Hrvatska 1

9. kolo: Armenija – Wales 1, Latvija – Hrvatska 1

10. kolo: Hrvatska – Armenija X, Wales – Turska 2

Redoslijed: Turska 19, Hrvatska 11, Armenija 11, Wales 10, Latvija 6.

Piše: Damir Dobrinić