Naslovnica Društvo Bošnjačka medijska hajka protiv Mise na Bobovcu

Bošnjačka medijska hajka protiv Mise na Bobovcu

Nakon što je završena misa za Domovinu na Bobovcu, vjernici su se družili i zapjevali „Lijepa li si“. A nakon što se medijima proširila vijest o veselim raspjevanim katolicima – Bošnjački mediji su pokrenuli hajku. Jer, otkud Hrvatima pravo da pjevaju!?

 

Kao predvodnik sarajevskog šovinizma protiv Hrvata i ovaj put se istakao Klix tražeći od zeničkog MUP-a „istragu“ protiv katolika koji pjevaju.

Poredajmo bitne faktore ovog događaja po redu.

Misa za Domovinu (Bosnu i Hercegovinu ni manje ni više) slavi se na Bobovcu okruglo dvadeset godina. Na misu su pozvani svi vjernici ali u osnovi ona okuplja sve katolike iz vojske, policije i srodnih službi. Netko kome je stalo do domovine (BiH) ovo bi trebao biti lijep događaj.

Ali nije.

Svake godine, a posljednjih deset posebno, bošnjačka medijsko-politička vrhuška raspaljuje verbalne i šovinističke kanonade na sve koji u misi sudjeluju – od Crvke do prisutnih vjernika. Problem je očigledan – otkud Hrvatima pravo da ističu svoju nacionalnost i vjerska osjećanja na Bobovcu!?

Prvih godina najviše bijesa izazivalo je što se na Bobovcu ističe hrvatsko znakovlje, jer ono, kao, nema veze sa Bobovcem. Ipak, sva medijska hajka koja se godišnje pokreće, usmjerena je na pokušaje diskvalifikacije Crkve i vjernika koji se okupljaju na Bobovcu proizvodeći jedino nove količine međunacionalne mržnje.

Dvije ili tri godine je nekolicina opskurnih bošnjačkih udruga predvođenih Antidayton pokretom, VKBI, HNV i SGV, organizirala nekakve svoje skupove na Bobovcu. Jedne godine ih se poslije mise skupilo 15 i mahali su ljiljanima. Sve to su u formi spektakla pokrivali bošnjački mediji. Ali stvar je ispuhala da bi posljednjih par godina na Bobovcu opet samo bila misa za Domovinu.

Osim produkcije nacionalne mržnje, sarajevski mediji nisu u 20 godina uspjeli iskristalizirati ni jedan suvisao argument protiv mise, pa se ista nastavlja uredno održavati.

Ove godine su dobili nešto što se njima učinilo kao argument – Hrvati su zapjevali pjesmu. I to ne bilo kakvu pjesmu nego pjesmu „Lijepa li si“. Za njih je pjesma sporna zbog stiha „Herceg Bosno srce ponosno“.

Znajući da u BiH, pa tako ni u Zeničko dobojskom kantonu nije zabranjeno ni pjevanje, ni konkretna pjesma, pa tako ni spominjanje Herceg Bosne, novinari Klixa izvukli su maksimum – pitali su MUP vodi li se kakve „istraga“.

„Istraga“ je inače omiljeni oblik početka medijske hajke na nekog ili nešto. U policijskoj terminologiji, „istraga“ nije ništa. Ali u medijskoj terminologiji „Istraga“ je ravna ratnom zločinu. Onaj, ona ili ono, protiv kog se vodi „istraga“ za njih je fašist, ustaša, četnik, zločinac, kriminalac, ili što im već treba u tom trenutku.

Naravno, najveću odgovornost snosi sam MUP ZDK koji je u očitoj suradnji s Klixom „potvrdio da se vodi interna istraga“. Kao da su policajci prekršili neki zakon ili pravilo!?

Neutaživa bošnjačka potreba da uvedu verbalni delikt protiv Hrvata i Srba u pravilu završava uništenjem karijere nekog Hrvata iz Bosne. Srbima ne mogu ništa, a ni protiv Hrvata Hercegovine nema baš smisla „pokretanje istrage“ zbog pjevanja nedužne pjesme.

Zanimljivo, isti taj Klix i ista ta bošnjačka medijska javnost zgrožena je svaki put kada MUP Republike Srpske kažnjava isticanje zastave s ljiljanima. Istovremeno, žude da istu stvar mogu učiniti Hrvatima.

Sve ove godine Bošnjaci kao narod nisu u stanju organizirati bilo kakvu manifestaciju kojom bi slavili srednjovjekovnu Bosnu. Da ne govorimo o zaštiti i konzerviranju utvrđenog grada Bobovca. Ali su vrlo revni kada je u pitanju huškanje Bošnjaka protiv održavanja mise na Bobovcu.

Iako se možda čini nelogično, ali osnovna strategija sarajevskih medija i establishmenta jeste ogaditi Hrvatima BiH istovremeno ih optužujući za nedovoljnu lojalnost toj istoj BiH. Misa na Bobovcu je takvoj strategiji najveći neprijatelj jer istovremeno pokazuje da se Hrvati nisu odrekli Bosne kao i da su lojalni baštinici srednjovjekovne BiH. I to na bolji i kulturniji način od Bošnjaka.

Konkretan taktički cilj medijske hajke protiv službenika koji pjevaju „lijepa li si“ jeste zastrašivanje svih Hrvata u Bosni od bilo kakvog isticanja vlastitog identiteta. Jer ako je otvorena „istraga“ protiv policijskih odnosno vojnih službenika zbog pjevanja, tko će zaštititi „običnog Hrvata“. A kad jednom okrenete Hrvate Bosne od vlastitog identitet, lako ćete ih pretvoriti u komšiće.

Možda je previše očekivati od hrvatskog političkog rukovodstva da se osvrne na ovu praksu, ali istovremeno, bilo bi poražavajuće da ova podla igrica ostane bez reakcije.

Posebno u kontekstu činjenice da je svega par kilometara od Bobovca u selu Ratanj, prije samo par godina nekažnjeno ubijena hrvatska povratnička obitelj! Ni Klix a očito ni MUP ZDK ne smatra da je ovo vrijedno „istrage“.

Piše: HRHB Oprema