Naslovnica Sport Dinamo bez prvog napadača i stopera na Viktoriju?

Dinamo bez prvog napadača i stopera na Viktoriju?

Noćna mora se ostvaruje, Dinamo bez prvog napadača i najsigurnijeg stopera, novi problemi na još tri pozicije.

Jasno je da Bruno Petković neće biti spreman niti za Rijeku, a čini se da je riješeno vratarsko pitanje.

S kakvim će sastavom Sergej Jakirović na Viktoriju? Odmah u začetku sigurno otpadaju trojica – neće biti Kevina Theophilea i Arijana Ademija, koji nisu prijavljeni za Konferencijsku ligu, dakako ni Brune Petkovića, koji je ozlijeđen.

Kad smo već kod Petkovića, on neće biti spreman niti za veliki derbi s Rijekom na Rujevici. Tek je počeo “pikati loptu”, tako da je posve neizvjesno kad će se vratiti na travnjak. Jakirović sigurno više neće riskirati s njim, jednom se opekao, više neće. Idealna prilika za oporavak Petkovića je stanka zbog reprezentacije. Naravno, trebat će i vremena da bi napadač Modrih i hrvatske reprezentacije uhvatio natjecateljsku formu.

Dakle, Dinamo je i dalje hendikepiran, kako li samo nedostaje Petković, Modri teško zabijaju, rijetko pronalaze put do suparničke mreže. Posjetili smo malo statističke podatke, u HNL-u Dinamo ima prosjek od 17,2 udaraca po utakmici, u Konferencijskoj ligi 12,7. Dobar je to prosjek, ali lopte baš ne pogađaju cilj. Zato je izostanak najboljeg napadača protiv Čeha baš nezgodan. Kao i onaj Theophilea, koji se po povratku pod plavi svod pokazao kao najsigurniji stoper.

Koga će Jakirović umjesto Petkovića gurnuti u špicu? Najviše izgleda svakako ima Mahir Emreli, koji je pogotkom spasio Modre u Varaždinu. Nije da briljira, ali izgleda definitivno bolje od Drmića i Kulenovića, tako da je start Azera u Plzenu logična i izgledna opcija.

A koga umjesto Theophilea? Boško Šutalo ne djeluje uvjerljivo, pa se može očekivati da će na njegovom mjestu zaigrati Stefan Ristovski, a u tom slučaju bi poziciju desnog beka igrao Sadegh Moharrami. Nije baš Iranac u formi, kad se, recimo, sjeti utakmice u Prištini protiv Ballkanija, Jakirovića sigurno mora zaboljeti glava, tamo je Moharrami igrao kao “muha bez glave”. Ali, boljeg rješenja za poziciju desnog beka nema…

Naravno, ima opcija u kojoj bi stopersko mjesto zauzeo Bernauer, a Ristovski igrao na desnom beku. Međutim, niti Bernauer ne ulijeva neko preveliko povjerenje, a bio je i vlasnik viroze, drmala ga je temperatura. Dino Perić je prije utakmice s Varaždinom osjetio probleme s aduktorom, ali se vjeruje da bi ipak mogao biti spreman za Plzen, makar službene potvrde nema.

Problem se nazire i na poziciji lijevog beka jer je Robert Ljubičić također imao jaku virozu, pa je njegov nastup upitan. U slučaju da Ljubičić neće moći, onda bi na toj poziciji trebao igrati Mauro Perković. Veliko je pitanje hoće li na lijevom krilu igrati Gabriel Vidović, koji je jako pao u formi, na tu poziciju bi mogao oporavljeni Dario Špikić, koji može bez problema odigrati na lijevoj strani.

Vidite koliko Jakirović ima problema, ozljede, viroze, igrači koji nisu u formi, neprijavljeni igrači za Konferencijsku ligu… Kao da su se sva zla svijeta spustila na Maksimir. Jedino su sigurne pozicije u veznoj liniji, tu je neprikosnoveni trojac Mišić – Bulat – Baturina. Naravno, sigurna opcija jest i Japanac Takuro Kaneko, koji se dobrim igrama, golom i asistencijama, plasirao u udarni sastav. Kad su vratari u pitanju, onda je svoju poziciju zacementirao Danijel Zagorac, štoviše, s kapetanskom trakom predvodit će Dinamo protiv Viktorije. Definitivno je u prednosti ispred Nevistića.

Zanimljivo, kad se radi o europskim utakmicama koje je vodio Sergej Jakirović, Dinamo nikada nije počeo u istom udarnom sastavu! U prvom svom europskom nastupu, u pobjedi protiv Sparte iz Praga u Maksimiru (3:1), trener je izveo ovaj udarni sastav: Nevistić – Moharrami, Ristovski, Perić, Ljubičić – Mišić, Bulat – Špikić, Baturina, Ivanušec – Petković. U uzvratu koji je završen tragično, porazom od 1:4 i ispadanjem iz Europske lige, iz udarnog sastava je ispao Ivanušec, koji je prodan u Feyenoord, a upao je Antonio Marin. U Konferencijskoj ligi protiv Astane u trijumfu (5:1), u prvom sastavu nisu igrali Špikić i Marin, ušli su Emreli i Vidović. Protiv Ballkanija u Prištini (poraz 0:2) došlo je do najveće promjene, ozljede su počele nagrizati Modre, nije bilo Petkovića, Ljubičića, Ristovskog, Špikića, zaigrali su Šutalo, Mihajličenko, Kulenović. Menalo….

U maksimirskom porazu od Viktorije (0:1), umjesto Šutala vratio se Ristovski, opet su u udarnom sastavu bili Špikić i Emreli, otpao je Menalo. To sve govori da je zbog raznih razloga Jakiroviću teško posložiti idealan udarni sastav, rotacije su stalne, a tako stvarno nije lako doći do pobjedničkih rezultata, što se zorno i vidi. A ova utakmica u Plzenu je itekako važna, makar nije i presudna kad se radi o prolasku skupine.

No, Izvršni odbor je na svom sastanku u ponedjeljak kao klupski cilj proklamirao prolazak skupine, tako da Jakirović i njegovi moraju skupljati bodove jer ako se ne prođe skupina, onda ona podrška koju mu je dao IO treneru neće puno značiti. Jakirović u Plzenu ne smije pogriješiti u izboru igrača…

Piše: Davorin Olivari