Naslovnica Društvo Tužna 32. Obljetnica pada Vukovara

Tužna 32. Obljetnica pada Vukovara

Vukovarci, domovinska i iseljena Hrvatska danas se s pijetetom prisjećaju 18. studenoga 1991. godine, dana kad je prije 32 godine pao Vukovar.

 

Punih 87 dana grad heroj odolijevao je srbočetničkim napadima. Stanovnici Vukovara tri su mjeseca proživljavali pakao, a kad je 18. studenog Vukovar pao – najgore je tek došlo. 22.000 stanovnika protjerano je iz grada, a JNA i paravojne jedinice počinile su najveći pokolj u Domovinskom ratu.

Više od 200 ranjenika iz vukovarske bolnice, odveli su na farmu Ovčara. Zarobljenike su potom pogubili i tijela bacili u jamu.

Opsada grada počela je 25. kolovoza 1991. godine. Dvije tisuće slabo naoružanih branitelja protiv gotovo 30.000 vojnika moćne JNA. Njihov plan da Vukovar zauzmu brzo – izjalovio se. Nakon što je na Trpinjskoj cesti skupina Blage Zadre zaustavila napad tenkova – ulica je dobila naziv groblje tenkova, a Vukovar postao simbol otpora moćnom neprijatelju. Vukovar se branio punih 87 dana – i onda doživio herojski poraz. Bio je to kraj najveće i najkrvavije bitke Domovinskog rata.

Međunarodnim promatračima i UN-u zabranjen je pristup pa Šljivančaninu ništa nije stajalo na putu da provede stravičan pokolj civila.

Na kraju – 3 i pol tisuće žrtava. Svaki četvrti poginuli u ratu – život je izgubio u Vukovaru.

Hercegovački portal